Aangepaste drinkbekers en bekerhouders

Laatst bijgewerkt op 29 mei 2019

Een aangepaste beker en/of bekerhouder kan een oplossing zijn voor ALS-patiënten wanneer ze  beperkingen in de armen en/of handen hebben, zoals verminderde kracht om een beker vast te houden,  het niet kunnen maken van een vloeiende drinkbeweging, slikproblemen en problemen met het bewegen van het hoofd.

Aangepaste bekers


Beker met neusuitsparing

Door te drinken uit een beker met neusuitsparing hoeft het hoofd niet naar achter tijdens het drinken. Deze beker is bijvoorbeeld te bestellen bij deze webwinkel.

bekermetneusuitsparing

Anti-lek Kennedy beker
De Kennedy beker is een anti-lek beker met rietje. Het deksel sluit de beker goed af, waardoor er niet gemorst kan worden. De afsluiting is luchtdoorlatend waardoor de beker niet vacuüm zuigt tijdens het drinken. Deze beker is bijvoorbeeld te bestellen bij deze webwinkel.

Rietjes met terugloopbeveiliging
Een rietje met een terugloopbeveiliging, voorkomt dat het drinken dat in het rietje zit terugloopt. Hierdoor kost het drinken met een rietje minder energie. Ook voorkomt deze terugloopbeveiliging luchtinname bij het drinken. Deze rietjes zijn bijvoorbeeld te bestellen bij deze webwinkel.

Heidi beker
De Heidi beker is een beker met een kleine uitsparing in de deksel waardoor de vloeistof gedoseerd in de mond komt. De deksel en beker zijn losse elementen. Als de motoriek van de arm verminderd is en sturing van de mond daardoor lastiger wordt, komt verslikken vaker voor. Dan is deze beker een uitkomst. De beker is bijvoorbeeld te bestellen bij deze webwinkel.

Isolerende beker
Een thermosbeker of isolerende beker met kleine opening kan geschikt zijn om de drank langer op temperatuur te houden.

Handycup
Deze beker heeft als voordeel dat het drinken snel naar de mond loopt. De ALS patient hoeft het hoofd niet te kantelen. Het heeft ook handvatten aan beide zijden zodat het het naar de mondbrengen van het drinken vergemakkelijkt (in geval van beperkte arm/handfunctie).

De deksel met tuit kan gebruikt worden als er sprake is van bedlig. Belangrijk blijft altijd dat het drinken in een houding moet worden geboden waarin de kans minimaal is dat men verslikt (hoofd gekanteld naar voren, kin richting borst). De handycup is bijvoorbeeld te bestellen bij deze webwinkel.

Handycup

Individueel aangepaste drinkvoorzieningen

 

Verstelbaar drinkstatief met kantelbare bekerhouder

De bekerhouder kan kantelen door middel van een scharnier waardoor de patiënt zelfstandig uit een beker kan drinken. Dit kan in combinatie met een rietje gebruikt worden.

Met het losdraaien van 1 knop kunt u de hoogte, hoek en stand van de beker instellen. Aan de bekerhouder zit een koppeling die het mogelijk maakt om deze eenvoudig los te koppelen en vast te maken aan een tafel, bed of rolstoel, mits deze ook zo’n koppeling hebben. U kunt het drinkstatief monteren op een tafel, bedframe en op de meeste rolstoelen. Dit drinkstatief is gemaakt door De Hoogstraat Revalidatie, meer informatie vindt u hier.

kantelbare bekerhouder2

Drinkvoorziening  op  de rolstoel
Een drinkaanpassing op  de rolstoel is een hulpmiddel dat gebruikt wordt door mensen die niet zelfstandig een glas of beker naar de mond kunnen brengen.
De beker wordt met een universeel klem gefixeerd, zodat de aanpassing voor verschillende soorten bekers of glazen te gebruiken is. De drinkaanpassing is in hoogte te verstellen, kan wegzwenken en in zijn geheel van de rolstoel genomen worden. Het wegzwenken kan ook eventueel elektronisch worden gemaakt. Een voorbeeld van een drinkaanpassing op de rolstoel vindt u hier.

drinkaanpassingrolstoel_hoogstraat

Drinkvoorziening  aan het bed
Deze aanpassing wordt aan het bedframe geschoven. Aan de drinkaanpassing zit een bidon-houder met bidon bevestigd. Vanuit de bidon loopt een drinkslang. Deze leidt langs een flexibele stang, zodat hij in verschillende standen gebogen kan worden. Een voorbeeld van een drinkvoorziening aan het bed vindt u hier.

drinkaanpassingbed_hoogstraat

Vergoedingsmogelijkheden

Een aanpassing en of hulpmiddel bij het drinken is niet opgenomen in een standaard vergoedingsregeling. In een enkel geval wordt het hulpmiddel vergoed vanuit een aanvullend pakket van de ziektekostenverzekering, afhankelijk van de voorwaarden in de polis. Informeer bij uw ergotherapeut of bij uw logopedist naar bovengenoemde mogelijkheden.

Aanvraagprocedure

Een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van revalidatiearts of specialist met daarbij een ergotherapeutisch rapport van eisen is noodzakelijk. De aanvraag kan naar de zorgverzekeraar gestuurd worden. De zorgverzekeraar bepaalt of er een vergoeding voor een aanpassing is.

Julia van der Meer
  • logopedist, UMC Utrecht

Ik ben logopedist in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht. Ik begeleid mensen op het gebied van communicatie en slikken.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.