Aangepaste stoel of sta-op stoel

Laatst bijgewerkt op 24 maart 2018

Een aangepaste stoel kan je helpen bij het goed ondersteund zitten en bij het opstaan. Dit is belangrijk wanneer je niet meer lekker kan zitten in de bank en er moeilijk uit kan komen.

Je kan deze stoel gebruiken als rustplek. Door de stoel achterover te kantelen hoeven je rompspieren minder te werken.

Aangepaste stoel

Een andere naam voor een aangepaste stoel is een ‘sta-op’ fauteuil. Niet te verwarren met ‘relaxfauteuil’.

Een sta-op stoel wordt bij de verzekering een ‘aan functiebeperking aangepaste stoel’ genoemd. ALS-patiënten komen hiervoor alleen in aanmerking wanneer er naast problemen bij het opstaan ook problemen bij het zitten zijn.

Deze zitproblemen maken dat er speciale aanpassingen noodzakelijk zijn aan de stoel. Reguliere meubelzaken kunnen deze speciale aanpassingen niet leveren.

Meer informatie over de aangepaste stoel vindt u op de hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Voorbeeld van een aangepaste stoel

 

Voordelen Aandachtspunten
Zitten en rusten in één stoel Grote stoel
Hulp bij opstaan vanuit de stoel Een stoel met alleen sta-op-stoel functie, wordt niet vergoed
Rugleuning is aangepast naar eigen rug en naar behoefte aan ondersteuning

Opmerkingen bij de aanvraag van aangepaste stoel

Bij de aanvraag van een aangepaste stoel voor een ALS-patiënt is het belangrijk te kijken naar de toekomstige problemen. In eerste instantie is vaak alleen het opstaan een probleem, maar in een latere fase van het ziekteproces ontstaan er steeds meer zitproblemen. Het is verstandig bij de aanvraag te spreken van een ‘aan functiebeperkingen aangepaste stoel’ en niet van een ‘sta-op-stoel’.

Verder moeten in de aanvraag rekening gehouden worden met de kans op decubitus (doorligplekken): Vanwege verhoogd risico op decubitus (gewichtsafname, verminderde doorbloeding door afname bewegingsmogelijkheden) is een anti-decubituszitting noodzakelijk. Tevens is het belangrijk dat de persoon van zithouding kan veranderen om het risico op decubitus te verlagen en comfortabel te kunnen zitten. Hiervoor zijn voldoende verstelmogelijkheden van de stoel noodzakelijk. Extra ondersteuning die geboden kan worden in de stoel zijn abductiebalk, arthrodese-zitting, pelottes voor zijwaartse steun en evt specifieke polstering.

Een voorbeeldrapportage kan hier gevonden worden, een aanvraag ondersteunende brief voor de zorgverzekeraar hier.

 Stichting ALS op de weg heeft aangepaste stoelen te leen

Aanvraagprocedure

De stoel kan aangevraagd worden bij de zorgverzekering.

Er is een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van revalidatiearts of specialist met daarbij een ergotherapeutisch rapport van eisen nodig. De aanvraag kan naar de zorgverzekeraar gestuurd worden of naar een door de zorgverzekeraar gecontracteerde leverancier (adressen op te vragen bij de zorgverzekeraar). Controleer bij uw zorgverzekeraar waar de aanvraag naar toegestuurd moet worden. De zorgverzekeraars hebben met de gecontracteerde leveranciers hierover afspraken gemaakt. De leverancier zal een afspraak maken met de ALS-patiënt voor de indicatiestelling en de passing. De stoel wordt tijdens de passing bij de leverancier of bij de ALS-patiënt thuis aangemeten. U kunt met uw ergotherapeut overleggen of deze hierbij aanwezig moet zijn.

Na de passing wordt bekeken in hoeverre er een bestaand hulpmiddel in het depot aanwezig is, dat aan de criteria voldoet. Als dit niet het geval is, wordt er een nieuw hulpmiddel besteld en bij de patiënt thuisbezorgd. Het is verstandig om vooraf te oriënteren op het hulpmiddel, bijvoorbeeld door van tevoren de stoel te gaan uitproberen bij de leverancier of in uw revalidatie instelling.

Gerelateerde artikelen

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.