Aanpassingen voor hobby

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2019

Om zo lang mogelijk een hobby te kunnen beoefenen zijn soms individuele aanpassingen mogelijk.

Wanneer een ALS-patiënt problemen ervaart bij het uitoefenen van een hobby dan kan de ergotherapeut, sporttherapeut of creatief therapeut (beeldend of muziek) meedenken over de mogelijkheden. Voor een aantal hobby’s  zijn hulpmiddelen beschikbaar:

  • Kijk voor hulpmiddelen voor handwerken, tuinieren en lezen bijvoorbeeld op de hulpmiddelenwijzer van Vilans en voor hulp.
  • Voor handige hulpjes bij het kaarten of het spelen van gezelligheidsspellen of bijvoorbeeld tuinieren  kunt u kijken op de website van Able2.

Voor andere hobby’s kunnen individuele aanpassingen nodig zijn, bijvoorbeeld voor sporten, om een muziekinstrument te kunnen spelen of te schilderen. Vraag uw ergotherapeut of het mogelijk is om individuele aanpassingen te laten maken door een afdeling revalidatietechniek van een revalidatiecentrum. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden voor individuele aanpassingen van een afdeling revalidatietechniek, bijvoorbeeld van De Hoogstraat Revalidatie.

Vergoeding

Voor aanpassingen voor een hobby zijn helaas geen vergoedingsmogelijkheden. Deze aanpassingen moeten dus door de patiënt zelf worden bekostigd.

Meer informatie

Andere hulpmiddelen die mogelijk bij hobby’s van pas komen zijn:

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.