Actigraph Studie: ALS-patiënten gevraagd voor studie met ‘stappenteller’
Laatst bijgewerkt op 21 maart 2018
Op het ALS Centrum op het UMC Utrecht loopt sinds september 2016 de actigraph studie. Onderzoekers bestuderen of een ‘stappenteller’ (activiteitenmeter) meerwaarde heeft in het onderzoek naar het ziekteverloop bij ALS.
Het doel van dit onderzoek is om te kijken of veranderingen in het ziektebeloop beter en sneller worden ontdekt met de activiteitenmeter dan met de veelgebruikte vragenlijst naar het fysieke functioneren (ALS-FRS-R).
De activiteitenmeter, ook wel genoemd Actigraph, is een klein apparaatje dat op de heup of broeksriem wordt gedragen. Het apparaatje beperkt u niet in uw dagelijkse activiteiten, het registreert alleen hoeveel beweging er is.
Wat houdt deelname in?
Het onderzoek duurt per persoon achttien maanden, tijdens deze periode ontvangt u iedere twee maanden een activiteitenmetertje thuis. Wij vragen u om deze gedurende drie hele dagen te dragen. U hoeft hiervoor niet naar het UMC Utrecht te komen. Daarnaast zal de onderzoeksverpleegkundige u om de twee maanden bellen om een korte vragenlijst af te nemen.
Het ALS Centrum zoekt ALS-patiënten die de activiteitenmeter willen dragen. Hiermee levert u een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar het ziekteverloop bij ALS.
Aanmelden
Bent u geïnteresseerd in deelname of wilt u meer informatie, mail dan onze onderzoeksverpleegkundige Tommy Bunte via
Deze studie met de activiteitenmeter is de eerste studie binnen project TryMe, het project om een snelweg richting behandelingen aan te leggen. Kijk op www.projecttryme.eu
DEEL DIT ARTIKEL
PRINTEN
Drs. Ruben Van Eijk
arts-onderzoeker, UMC Utrecht
Ik richt mij op de opzet, uitvoering en analyse van patiëntgebonden onderzoek met als doel nieuwe behandelstrategieën te ontwikkelen voor ALS
Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.