Advisering werk- en zithoudingen

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2018

Veel mensen met ALS, PSMA of PLS krijgen problemen bij het zitten. Hiervoor zijn verschillende adviezen en hulpmiddelen. 

Bij ALS-patiënten verzwakken op een gegeven moment de romp- en nekspieren. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij het zitten. Denk onder andere aan scheef zakken, moeite met hoofd rechtop houden en onderuit schuiven. Daarnaast zal het moeilijker worden om langer te staan tijdens activiteiten. Doordat de ALS-patiënt op gegeven moment meer goed zit kunnen er bijklachten ontstaan.

Wanneer een van deze problemen aan de orde is, kijk dan samen met een behandelaar (ergotherapeut/fysiotherapeut) naar de mogelijkheden. De behandelaar maakt dan een analyse en kijkt welke opties geschikt zijn, zoals oefeningen, aanpassen werk/zithouding of een hulpmiddel.

Hulpmiddelen

Stakruk

Een stakruk kan gebruik worden als het langer staan moeilijker wordt. De kruk kan gebruikt worden bij activiteiten zoals koken, strijken.

Voorbeeld van een stakruk/ stastoel

Voorbeeld van een stakruk/ stastoel

Voordelen Aandachtspunten
Werkhoogte instelbaar. Geen rem
Dankzij de wielen verplaats je je zonder op te staan.

Aangepaste stoel of sta-op stoel

Ontspannen kunnen zitten is belangrijk gedurende de dag om bv te kunnen lezen, tv kijken, internetten. In een aangepaste stoel is dit vaak mogelijk doordat de stoel kan kantelen en dankzij de zijwaartse steun. Samen met de ergotherapeut kan een programma van eisen opgesteld worden en zo gekeken worden welke aangepaste stoel het beste bij u past.

Trippelstoel

• Rugleuning en zitting: er zijn verschillende mogelijkheden in type rugleuningen en zittingen. Welke type bij de patiënt past is verschillend en vast te stellen door het uit te proberen middels een passing.
• Op een trippelstoel kan een armondersteuning geplaatst worden.

Losse kussens

Wanneer er pijnklachten bij het zitten zijn kan er gekeken worden of een los kussen (voor zitting en/of rugleuning) geschikt voor u kan zijn. Samen met de ergotherapeut bekeken welke aanpassing geschikt is voor de patiënt.

Voorbeeld van een rugkussen

Voorbeeld van een rugkussen

zitkussen

Voorbeeld van een zitkussen

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.