Alcohol, roken en overige genotsmiddelen

Laatst bijgewerkt op 28 juli 2021

Alcohol

Veel ALS-patiënten gebruiken het medicijn riluzole. Zowel alcohol als riluzole worden door de lever afgebroken. Er is geen bezwaar om alcohol met mate te gebruiken in combinatie met riluzole. De neuroloog verzoekt de huisarts om de leverfunctie te controleren, wanneer de patiënt riluzole gebruikt. De huisarts controleert de leverfunctie. Wanneer in de loop van de ziekte andere medicijnen nodig zijn, overleg dan met de huisarts of deze samen kunnen gaan met alcoholgebruik.

Roken

Roken is een risicofactor voor ALS en heeft een negatieve invloed op het ziekteverloop (zie studie ALS Centrum en studie van Italiaanse onderzoeksgroep). Waarschijnlijk wordt dit grotendeels verklaard door de negatieve invloed op de longfunctie. Om deze reden geldt ook voor patiënten het algemene advies om te stoppen met roken. Voor hulp met stoppen met roken, adviseren wij hulp te zoeken bij de huisarts. De huisarts kan een stoppen-met-rokenprogramma of medicatie adviseren. Voor sommige mensen geeft het stoppen met roken veel spanning en stress. In combinatie met alle spanning en zorgen rond de ziekte, kan het stoppen met roken dan als erg moeilijk ervaren worden.

Overige genotsmiddelen

Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat genotsmiddelen als marihuana en cannabis een effect hebben op de ziekte ALS. Lees er meer over in het artikel: Cannabis en ALS

Kim Holtmaat MSc.
  • verpleegkundig specialist, UMC Utrecht

Als verpleegkundig specialist coördineer en begeleid ik de diagnostiek rond ALS, PLS en PSMA. Daarnaast houd ik mij bezig met deskundigheidsbevordering van zorgverleners en vervul ik een consultatiefunctie voor patiënten en hulpverleners.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.