ALS en calorierijke voeding

Laatst bijgewerkt op 8 november 2022

Het is bij ALS heel belangrijk om niet af te vallen. Gewichtsverlies houdt namelijk verband met een sneller verloop van de ziekte. Calorierijke voeding kan helpen om op gewicht te blijven.

Er zijn diverse aanwijzingen dat een verhoogde stofwisseling een rol speelt bij het ontstaan en beloop van ALS. Een behoorlijk deel van de ALS-patiënten verliezen gewicht nog voordat ze spierzwakte krijgen, terwijl hun voedingsinname niet gewijzigd is. Er wordt daarom onderzoek gedaan naar calorierijke voeding en ALS. Aanleiding hiervoor is dat gewichtsverlies bij ALS-patiënten verband houdt met een slechtere prognose. Het is daarom belangrijk dat ALS-patiënten hun gewicht behouden en niet afvallen.

Bespreek mogelijkheden met de diëtist van uw ALS behandelteam. Het gebruik van drinkvoeding aanvullend op uw normale voeding is een van de mogelijkheden. Als het eten langzamer en moeilijker gaat, dan kan een voedingssonde helpen om voldoende eten binnen te krijgen. Naast de gewone voeding, kunt u dan aanvullend sondevoeding gebruiken.

Onderzoekers van het ALS Centrum Nederland doen onderzoek naar de invloed van verhoogde stofwisseling en voeding op het verloop van ALS. Ook volgen we het onderzoek dat bij onderzoeksgroepen internationaal gebeurt. Op dit moment is nog niet duidelijk of voeding met veel vetten, koolhydraten of eiwitten het meeste helpt. Daarom is het advies nu om op gewicht te blijven, zo nodig door calorierijke voeding.

Janine Hoeijmakers
  • diëtist, UMC Utrecht

Ik ben diëtist in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.