Anti-decubitus matrassen

Laatst bijgewerkt op 25 juni 2019

Anti-decubitus matrassen zijn drukverlagende matrassen die het ligcomfort vergroten. Deze matrassen verminderen de pijn tijdens liggen en verkleinen de kans op doorligplekken (decubitus). Mensen die veel in bed liggen krijgen vaak doorligplekken. Dit zijn ernstige beschadigingen of een wond van de huid door permanente druk en verminderde doorbloeding.

Er zijn twee soorten anti-decubitus matrassen.

Preventieve anti-decubitus matrassen

Preventieve anti-decubitus matrassen zijn voor patiënten die nog geen doorligwond hebben, maar wel pijn hebben bij het liggen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Soft latex matras
  • Traagschuim matras of ander systeem, zoals Hoogelastisch foam of blokken

Anti-decubitus matrassen

Anti-decubitus matrassen worden ingezet als een patiënt een doorligwond heeft of pijn heeft tijdens het liggen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Lucht oplegmatras
  • Wisseldrukmatras

Een matras kiezen

Een gewone matras is goed genoeg totdat de patiënt minder spierfunctie krijgt en daardoor pijn of druk voelt bij het liggen. De patiënt kan pijn of druk voelen bij bijvoorbeeld de stuit, hakken, ellebogen, schouderbladen of achterhoofd. Deze drukpunten moeten dan vrij gelegd worden of zo min mogelijk worden belast. Samen met een decubitusverpleegkundige van de leverancier en/of een ergotherapeut kan je inschatten welk soort matras het beste is.

Voor- en nadelen

Elk type matras heeft voor- en nadelen. Traagschuim zorgt voor een betere druk- en gewichtsverdeling dan een standaard schuimmatras. Maar op een traagschuimmatras is het moeilijker om te draaien in bed. Sommige mensen vinden een traagschuimmatras ook te warm.

Op een wisseldrukmatras is het lastig om zelfstandig om te rollen of te draaien, omdat dit matras instabieler is. Maar voor de drukverdeling is een wisseldrukmatras het beste. Het matras is in stroken /banen verdeeld. Door deze banen circuleert lucht. De banen worden afwisselend hard en zacht opgeblazen door de lucht. Hierdoor wisselt de druk op de stuit, hakken, ellebogen en schouderbladen. Het matras kan ook op een bepaalde hardheid ingesteld worden. Hierdoor kan de patiënt op de rand van het bed zitten om over te stappen in een rolstoel.

Meer informatie over verschillende soorten anti-decubitus matrassen is te vinden op de hulpmiddelenwijzer.

Aanvraagprocedure

Een anti- decubitus matras wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Het is goed om contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te vragen of een machtiging van de huisarts of revalidatiearts nodig is. Je kan bij je zorgverzekering vragen wie de leverancier is, die je kunt benaderen voor het aanvragen en leveren van het matras. De leverancier heeft vaak een decubitusverpleegkundige in dienst die advies kan geven.

Lenen

Als er tijdelijk een anti-decubitus matras nodig is, dan is deze te leen via de thuiszorgwinkel of de leverancier. Lenen kan voor een periode van maximaal 26 weken. Soms wordt het matras eerst 26 weken via de uitleen verstrekt en kan de patiënt daarna het matras houden, als dit wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Lees meer over de mogelijkheid om te lenen.

Rinske Maathuis
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.