Anti-oxidanten bij ALS: visie van ALS Centrum Nederland

Laatst bijgewerkt op 21 maart 2018

Veel ALS-patiënten gebruiken anti-oxidanten als voedingssupplement in de vorm van vitaminepillen. Het ALS Centrum ziet hiertegen geen bezwaar.

Bij een gezond eetpatroon is toevoeging door voedingssupplementen in principe niet nodig. Er zijn verschillende voedingssupplementen waarvan wordt beweerd dat deze positieve effecten hebben voor ALS-patiënten. Vooralsnog is er voor geen van deze voedingssupplementen bewijs dat het positieve effecten op het beloop van ALS heeft. Desondanks ziet ALS Centrum Nederland geen reden om vitaminepillen, zoals supplementen met anti-oxidanten, niet te gebruiken. Een uitzondering daarop is vitamine B6. Inname van meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) hiervan wordt afgeraden in verband met mogelijke toxiciteit.

Het is wel belangrijk dat patiënten de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) niet overschrijden. En het is verstandig om het gebruik van supplementen te bespreken met de behandelend arts.

Op www.patientslikeme.com kunnen patiënten hun ervaringen met experimentele middelen en voedingssupplementen bijhouden. Patiënten vullen daar de dosis in die ze gebruiken, welke bijwerkingen ze van het middel ervaren en of ze het idee hebben dat het middel effect heeft.

Meer informatie

Lees ook de webartikelen van het ALS Centrum over:

Michael van der Linde
  • communicatieadviseur, UMC Utrecht

Als communicatieadviseur bij het ALS Centrum draag ik bij aan het beschikbaar maken van de laatste informatie over ALS, PLS en PSMA voor patiënten en zorgprofessionals.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.