Co-enzym Q10 bij ALS: visie van het ALS centrum

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2019

Er zijn geen bewezen positieve effecten van het voedingssupplement Co-enzym Q10 bij ALS.

Co-enzym Q10 is een stof die het menselijk lichaam zelf aanmaakt. Een mens heeft deze stof nodig voor groei, onderhoud en bescherming van lichaamscellen. Co-enzym Q10 is ook als voedingssupplement beschikbaar.

Er zijn een aantal studies gedaan naar de werking van Co-enzym Q10 als voedingssupplement. Voor zover bekend is gebruik van Co-enzym Q10 niet schadelijk. Maar tot op heden is er onvoldoende bewijs voor een positieve werking bij ALS. Het ALS Centrum Nederland raadt het gebruik van Co-enzym Q10 dan ook af.

Voor alle voedingssupplementen geldt dat als patiënten deze willen gebruiken, zij er verstandig aan doen dit te overleggen met hun behandelend arts. Voedingssupplementen kunnen wisselwerkingen hebben met bepaalde medicijnen. Ook is het belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.

Meer informatie

In het kader van het project ALS Kennisplatform, gefinancierd door Stichting ALS Nederland, schrijven wij webartikelen over onder andere experimentele behandelingen. We zoeken voor u uit wat de zin en onzin is van voedingssupplementen en andere experimentele behandelingen bij ALS.

Lees ook de webartikelen van het ALS Centrum over:

Bekijk het overzicht van artikelen over experimentele behandelingen bij ALS van het ALS Centrum Nederland.

Kim Holtmaat MSc.
  • verpleegkundig specialist, UMC Utrecht

Als verpleegkundig specialist coördineer en begeleid ik de diagnostiek rond ALS, PLS en PSMA. Daarnaast houd ik mij bezig met deskundigheidsbevordering van zorgverleners en vervul ik een consultatiefunctie voor patiënten en hulpverleners.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.