Cursus “Ademen en ademondersteuning bij ALS”

Laatst bijgewerkt op 7 augustus 2018

Het ALS Centrum Nederland heeft een verdiepingscursus ontwikkeld over een belangrijk thema in de zorg: ‘Ademen en ademondersteuning bij ALS’. 

De cursus ‘Ademen en ademondersteuning bij ALS’ richt zich op de symptomen van respiratoire insufficiëntie en de gevolgen van toenemende zwakte van de ademhalingsspieren. Ook gaat de cursus in op wat ademondersteuning inhoudt, op welke manier de patiënt bij zijn ademondersteuning begeleid kan worden, en wie hierbij betrokken is. Tevens bestaat de mogelijkheid om te oefenen met airstacken.

De cursus duurt 2 uur en is specifiek bedoeld voor verzorgenden en verpleegkundigen. Voorwaarde voor deelname is het hebben afgerond van de gratis e-cursus “Introductie ALS” en het gratis minicollege Hoestbeweging. Er kunnen maximaal 20 cursisten deelnemen.

Cursus voor thuiszorg via het regionale ALS behandelteam

De cursus is beschikbaar gesteld aan alle ALS behandelteams. Indien u een cursus voor uw gehele team wilt, kunt u contact opnemen met het ALS behandelteam in uw regio. Het voordeel hiervan is dat u meteen de zorg en behandeling van uw patiënten kunt afstemmen.

Training voor ALS behandelteams

Houd de agenda van de ALS Centrum website in de gaten voor nieuwe data van scholingen. Er worden ook veel workshops gegeven op het jaarlijkse ALS Congres 28 september in de Reehorst te Ede. U bent hier van harte welkom.

Accreditatie

Verpleegkundigen en verzorgenden ontvangen voor deze cursus twee accreditatiepunten (Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, categorie Neuro, Palliatieve Zorg, Revalidatie en Wijkverpleegkunde).

Meer cursussen

Bekijk ook de cursus ‘Laatste levensfase bij ALS’

Dankzij

Deze cursus is ontwikkeld binnen het project ALS Kennisplatform gefinancierd door Stichting ALS Nederland.

Michael van der Linde
  • communicatieadviseur, UMC Utrecht

Als communicatieadviseur bij het ALS Centrum draag ik bij aan het beschikbaar maken van de laatste informatie over ALS, PLS en PSMA voor patiënten en zorgprofessionals.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.