Cursusdag ‘Respiratoire functietesten voor ALS behandelteams’

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2021

Het ALS Centrum UMC Utrecht en Basalt Revalidatie organiseren een cursusdag respiratoire functietesten voor fysiotherapeuten en revalidatieartsen van de ALS behandelteams. 

Datum en tijd: dinsdag 3 november 2020
Locatie: UMC Utrecht, Heidelberglaan 100, 3584 CX, Utrecht
Kosten: 100 EUR
Aanmelding: de cursus is vol

Doel van de scholing

Het doel van de scholing is dat teams in staat zijn om respiratoire functietesten en behandelmogelijkheden conform de nieuwe behandelrichtlijn voor fysiotherapie bij ALS, PSMA en PLS uit te voeren.

Vragen die aan bod komen in deze scholing

  • Welke kennis is er over verandering in het functioneren van de longen bij ALS? Wat verandert er in de ademhalingsfunctie bij ALS?
  • Hoe interpreteer ik het geheel van anamnestische gegevens, lichamelijk onderzoek en respiratoire functietesten? Welke waarde heeft respiratoire functietesten in dit geheel?
  • Hoe voer ik de respiratoire functietesten-testen uit?
  • Welke behandelmogelijkheden zijn er bij restrictieve longproblemen?
  • Hoe weet ik wat ik als fysiotherapeut kan doen in welke situatie? Hoe maak ik een verantwoorde keuze en wanneer heb ik hulp van specialisten nodig?

Programma

Programma respiratoire functietesten 3 november 2020

Trainers

Michiel Biever, fysiotherapeut Basalt Revalidatie
Drs. Jaap Bakers, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, UMC Utrecht

Voorbereiding

Bekijk aub als voorbereiding de filmpjes over FVC en SNIP op deze website.

Accreditatie

De cursusdag respiratoire functietesten is geaccrediteerd door de VRA voor revalidatieartsen met 6 punten en door de KNGF voor fysiotherapeuten met 6 punten. Na het volgen van de cursus worden deze punten binnen een aantal maanden automatisch voor de deelnemers bijgeschreven.

De cursusdag respiratoire functietesten wordt georganiseerd vanuit het project ALS Kennisplatform dat wordt gefinancierd door Stichting ALS Nederland.

 

 

 

 

 

Drs. Jaap Bakers
  • fysiotherapeut- onderzoeker, UMC Utrecht

Ik ben fysiotherapeut bij het ALS behandelteam UMC Utrecht. Ik doe onderzoek naar- en geef scholing over het meten van respiratoire functie en spierkracht bij ALS. Ik ben auteur van de behandelrichtlijn fysiotherapie bij ALS van 2020.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.