Respiratoire functietesten voor ALS behandelteams

Laatst bijgewerkt op 15 oktober 2019

Het ALS Centrum UMC Utrecht en Basalt Revalidatie organiseren eens per jaar een trainingsdag respiratoire functietesten voor fysiotherapeuten, revalidatieartsen en andere geïnteresseerde behandelaars van de ALS behandelteams. 

Doel van de scholing

  • Deelnemer weet welke behandelmogelijkheden er zijn bij restrictieve longproblematiek.
  • Deelnemer weet hoe hij de verschillende respiratoire functietesten testen uitvoert, waaronder VC (zit en lig), PCF, MIP, MEP en SNIP.
  • Deelnemer is in staat om op basis van anamnese, lichamelijk onderzoek en respiratoire functietesten verantwoorde keuzes te maken aangaande het behandelbeleid bij restrictieve longproblematiek.

Vragen die aan bod komen in deze scholing

  • Welke kennis is er over verandering in het functioneren van de longen bij ALS? Wat verandert er in de ademhalingsfunctie bij ALS?
  • Hoe interpreteer ik het geheel van anamnestische gegevens, lichamelijk onderzoek en respiratoire functietesten? Welke waarde heeft respiratoire functietesten in dit geheel?
  • Hoe voer ik de respiratoire functietesten-testen uit?
  • Welke behandelmogelijkheden zijn er bij restrictieve longproblemen?
  • Hoe weet ik wat ik als fysiotherapeut kan doen in welke situatie? Hoe maak ik een verantwoorde keuze en wanneer heb ik hulp van specialisten nodig?

Trainers

Michiel Biever, fysiotherapeut Basalt Revalidatie
Trees Spendel, fysiotherapeut Basalt Revalidatie
Drs. Jaap Bakers, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, UMC Utrecht

Datum en locatie

De cursusdag zal voor de vierde keer worden aangeboden in het UMC Utrecht. Houd voor de datum onze agenda in de gaten.

Voorbereiding

Bekijk aub als voorbereiding de filmpjes over FVC en SNIP op deze website.

Accreditatie

De cursusdag respiratoire functietesten is geaccrediteerd door de VRA voor revalidatieartsen met 6 punten en door de KNGF voor fysiotherapeuten met 6 punten. Na het volgen van de cursus worden deze punten binnen een aantal maanden automatisch voor de deelnemers bijgeschreven.

De cursusdag respiratoire functietesten wordt gesponsord door Stichting ALS Nederland via het project ALS Kennisplatform.

 

 

 

 

 

Drs. Jaap Bakers
  • fysiotherapeut- onderzoeker, UMC Utrecht

Ik ben fysiotherapeut bij het ALS behandelteam UMC Utrecht. Als onderzoeker werk ik aan de revisie van de fysiotherapie richtlijn ALS. Binnen het Europese TRICALS netwerk geef ik scholing over spierkracht testen bij ALS-patiënten.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.