CV Dr. Martijn van den Heuvel

Laatst bijgewerkt op 19 februari 2018

Dr. Martijn van den Heuvel doet onderzoek naar de verbindingen in de hersenen en de rol van deze verbindingen bij het ziekteproces van onder andere ALS. 

Assistent professor dr. Martijn van den Heuvel werkt als hersenonderzoeker bij het UMC Utrecht Hersencentrum en werkt met het ALS Centrum op het UMC Utrecht aan MRI-onderzoek naar ALS. Hij houdt zich met name bezig met het in kaart brengen van het human connectome, een volledig overzicht van alle verbindingen in de hersenen van gezonde volwassenen en wat hierin misgaat bij ziektes, zoals ALS.

Bij de verbindingen in de hersenen kan veel mis gaan. Daarom is het belangrijk een goed beeld te krijgen van hoe al die verbindingen nu precies lopen; een soort wegenkaart. Hiervoor worden bij patiënten die aan het MRI-onderzoek naar ALS meedoen MRI-scans van hersenen en ruggenmerg gemaakt. Daarmee kan onder andere worden onderzocht hoe ALS zich verspreidt.

Martijn van den Heuvel studeerde cognitieve kunstmatige intelligentie (CKI) in Utrecht en specialiseerde zich daarna in neuroimaging en signaalverwerking. In 2009 promoveerde hij in Utrecht cum laude op een proefschrift over brain connectivity. Voor zijn onderzoek ontving hij al grote subsidies van onder andere de Hersenstichting en NWO. In 2013 ontving hij de Hersenstichting Trofee voor de Wetenschap.

Meer informatie

Bekijk ook andere webartikelen van het ALS Centrum

  • Wetenschappelijk onderzoek van het ALS Centrum met MRI-beelden van de hersenen
  • Update van het project Motor Netwerk Degeneratie – MRI-beelden van de hersenen van ALS-patiënten
  • Bekijk ook de website van het Dutch Connectome Lab van Martijn van den Heuvel en zijn collega’s.
  • Lees het interview met Martijn van den Heuvel op de website van het UMC Utrecht Hersencentrum
  • Of bekijk zijn Engelstalige biografie en lijst van publicaties
  • Bekijk het NRT programma ‘Zijn wij ons Brein?‘ met uitleg van Martijn van den Heuvel
  • Bekijk het filmpje over de Trofee voor de wetenschap van de Hersenstichting die Van den Heuvel in 2013 kreeg toegekend

Volg Martijn van den Heuvel op twitter: @martijnheuv

Dr. Martijn van den Heuvel
  • post doc, UMC Utrecht

Ik doe onderzoek naar veranderingen in de hersenen bij patiënten met ALS, PLS en PSMA.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.