CV en blog Prof. dr. Leonard van den Berg

Laatst bijgewerkt op 5 augustus 2019

Leonard van den Berg is hoogleraar experimentele neurologie in het UMC Utrecht Hersencentrum en coördinator van ALS Centrum Nederland. 

Het wetenschappelijk onderzoek van Leonard van den Berg richt zich op ziekten van de motorische zenuwcellen die de spieren moeten aansturen, zoals amyotrofische laterale sclerose (ALS), spinale spieratrofie (SMA) en polyneuropathie. Het doel is om effectieve therapie te ontwikkelen voor patiënten met deze aandoeningen met wetenschappelijk onderzoek naar moleculaire ziektemechanismen die leiden tot een verstoorde functie of afbraak van zenuwcellen en hoe hier op in te grijpen.

Leonard van den Berg werkt aan de internationale harmonisatie van ALS onderzoek om internationale samenwerking te bevorderen. Hij is voorzitter van het ‘European Network to find the Cure for ALS’ (ENCALS) en coördinator van meerdere Europese onderzoeksprojecten. Internationale onderzoeksprojecten die door Van den Berg worden geleid zijn onder andere:

Hij is lid van de Wetenschappelijke Advies Raad van het Prinses Beatrix Fonds en de Latran Foundation (Europes ALS Stichting) en de editorial boards van de internationale wetenschappelijke tijdschriften ‘Amyotrophic Lateral Sclerosis’ en ‘Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry’.

Diverse prijzen vielen Van den Berg ten deel, zoals de Winklermedaille 2015. De Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) reikt deze prijs eens in de vijf jaar uit aan de persoon die de grootste bijdrage heeft geleverd aan de neurologische wetenschap. Eerder won Leonard van den Berg de Forbes Norris award van de International Alliance of ALS/MND Associations (2013), een prijs voor uitstekende patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek voor ALS. In 2012 kreeg hij de prestigieuze VICI-beurs toegekend van de NWO (Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) voor een onderzoek naar de oorzaak en het ziekteverloop van ALS. In 2011 werd Van den Berg door de American Academy of Neurology onderscheiden met de Sheila Essey award, een prijs voor de belangrijkste bijdrage aan het wetenschappelijke onderzoek naar de oorzaak en behandeling van ALS.

Meer informatie

Volg Prof. Leonard van den Berg op twitter: @LeonardvandBerg

Prof. dr. Leonard van den Berg
  • neuroloog en hoogleraar Experimentele Neurologie, UMC Utrecht

Ik ben coördinator van het ALS Centrum en als hoogleraar Experimentele Neurologie verbonden aan het UMC Utrecht. Ik stimuleer internationale samenwerking vanuit mijn voorzitterschap van het ‘European Network to Cure ALS’ (ENCALS) en als coördinator van verschillende Europese onderzoeksprojecten op het gebied van ALS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.