Onderzoeksgroep Prof. Jeroen Pasterkamp

Laatst bijgewerkt op 12 februari 2018

Prof. dr. Jeroen Pasterkamp is hoogleraar Translationele neurowetenschappen bij het UMC Utrecht Hersencentrum, waar het ALS Centrum Nederland deel van uitmaakt. Zijn onderzoeksgroep bestudeert de onderliggende moleculaire mechanismes van het verlies van motorische zenuwen bij ALS.

Wij hebben een complex netwerk van zenuwvezels dat ons in staat stelt te bewegen. Maar hoe vinden zenuwvezels hun weg? Hoe weten ze met welke andere cellen ze contacten moeten maken? En wat verandert hierin bij ALS? Meer begrip van deze moleculaire en cellulaire basis van het zenuwstelsel zal ons helpen om ALS in de toekomst beter te behandelen.

Jeroen Pasterkamp onderzoekt met zijn team de moleculaire mechanismen die zenuwvezels in staat stellen om functionele verbindingen te maken. Zijn translationele onderzoek verbindt basaal wetenschappelijk met klinisch onderzoek.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe de zenuwbanen betrokken zijn bij ALS.

Biografie

Jeroen Pasterkamp (1972) studeerde Medische Biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en promoveerde daarna in 2000 in het Nederlands Herseninstituut op onderzoek naar de moleculaire mechanismen die herstel na hersenschade blokkeren. Vervolgens werkte hij 4 jaar als postdoc aan de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, VS. Zijn postdoctorale onderzoek richtte zich op moleculaire signalen die zenuwvezels sturen in de zich ontwikkelende hersenen.

Vanaf 2004 leidt Pasterkamp de onderzoeksgroep ‘Neural circuit development and disease’ in de afdeling Translationele Neurowetenschappen in het UMC Utrecht Hersencentrum. Zijn huidige onderzoek richt zich op de vraag hoe zenuwvezels ontwikkelen en hoe ze veranderen in ziekte. Hij publiceerde meer dan 100 artikelen in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, zoals Nature en Science en ontving diverse prijzen en subsidies, waaronder een VICI en FP7 subsidies.

Meer informatie

Prof. dr. Jeroen Pasterkamp
  • hoogleraar translational neuroscience, UMC Utrecht

Ik onderzoek de moleculaire en cellulaire mechanismen die ten grondslag liggen aan ALS door het combineren van celbiologie en stamceltechnologie.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.