De griepprik bij ALS, PSMA en PLS

3 mei 2023
Geschreven door:
michael-van-es-2
Michael van Es, dr.
Neuroloog

Samenvatting van het artikel

  • De griepvaccinatie kan het risico op ernstige complicaties van griep verkleinen.
  • Mensen met ALS, PSMA en PLS behoren tot de risicogroep en kunnen daarom bij hun huisarts terecht voor de griepprik. Deze vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald rond oktober/november.
  • Het griepvaccin bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht.

Mensen met ALS, PSMA of PLS kunnen jaarlijks een griepprik vragen bij hun huisarts. Een griepvaccinatie kan het risico op ernstige complicaties van griep, zoals een longontsteking, verkleinen.

Virussen kunnen de luchtwegen infecteren, waardoor een scala van ziekteverschijnselen kan ontstaan. Variërend van een eenvoudige verkoudheid tot een ernstige longontsteking. Het influenzavirus is een van deze virussen. Bij gezonde personen is influenza (griep) een kortdurende infectieziekte van de luchtwegen, die in de regel vanzelf over gaat. De griep duurt gemiddeld twee tot zeven dagen, maar volledig herstel kan twee tot drie weken duren.

Risico op complicaties van griep bij patiënten

Risicogroepen- onder andere mensen met ernstige afwijkingen of functiestoornissen aan de luchtwegen, de longen of het hart, mensen met diabetes en mensen ouder dan 65 jaar – hebben een verhoogde kans op complicaties die tot ernstige ziekte (met ziekenhuisopname) kunnen leiden. Vaccinatie voor het influenzavirus met de griepprik heeft vooral het doel te voorkomen dat risicogroepen door influenza ernstig ziek worden en (ernstige) complicaties krijgen. Mensen binnen deze risicogroep krijgen ieder jaar in oktober of november een uitnodiging van de huisarts voor de griepprik. De griepprik wordt aan hen gratis aangeboden.

Een griepprik is niet verplicht. U kiest zelf of u van het aanbod gebruik wilt maken. Mensen met ALS, PSMA en PLS behoren tot de risicogroep, omdat zij mogelijk een verminderde functie van de longen hebben. Daardoor kan griep complicaties met zich meebrengen. Een griepvaccinatie kan het risico op ernstige complicaties van griep, zoals longontsteking en ziekenhuisopname, verkleinen.

Naar de huisarts

De beste tijd om de griepprik te halen is elk jaar tussen half oktober en half november. Op deze manier bouwen de gevaccineerde tijdig voldoende afweer tegen een komende griepgolf. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. Wacht daarom niet met het halen van de griepprik tot veel mensen griep hebben. Voor vaccinatie kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Griepprik

Het griepvaccin bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht. Ons afweersysteem reageert hierop door afweerstoffen tegen de griepvirussen aan te maken.

De griepprik biedt de beste bescherming tegen influenza. Er is echter een kleine kans dat iemand na vaccinatie toch griep krijgt. Het beloop van de infectie is dan wel milder en ook het risico van complicaties is kleiner. De mate van bescherming die een vaccin biedt kan van persoon tot persoon verschillen, onder andere door ziekte of door gebruik van medicijnen die het afweersysteem van het lichaam beïnvloeden. Griepachtige verschijnselen kunnen ook worden veroorzaakt door andere luchtwegvirussen, waartegen geen vaccin bestaat. Het vaccin is zo samengesteld dat het bescherming biedt tegen de virussen die waarschijnlijk aanwezig zullen zijn. Echter kan men niet met zekerheid voorspellen welke influenzavirus tijdens de winter zal circuleren. Het kan daarom voorkomen dat de gevaccineerde door een ander influenzavirus, dat niet in het vaccin zit, toch nog ziek wordt.

Jaarlijks herhalen

Omdat het griepvirus voortdurend verandert, wordt het griepvaccin elk jaar aangepast. Dit is de reden dat de griepprik elk jaar moet worden gegeven. Zo kan het lichaam elk jaar nieuwe afweerstoffen aanmaken.

Griepremmers

Er bestaan ook geneesmiddelen die de symptomen van het influenzavirus remmen. Deze griepremmers zijn antivirale middelen (Oseltamivir/Tamiflu®) en moeten dan wel binnen 24 tot 48 uur na het ontstaan van de eerste symptomen worden toegediend. Dat kan de ziekteduur met ongeveer één dag verkorten. Het is echter vaak niet mogelijk om binnen 48 uur vast te stellen of griepverschijnselen veroorzaakt worden door het influenzavirus. Het innemen van remmende medicijnen heeft dan geen zin. Of het nuttig is om de geneesmiddelen tegen influenza te nemen, kunt u het best met de huisarts overleggen.

Meer informatie

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

"*" geeft vereiste velden aan

Gender
DD dash MM dash JJJJ
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.