De trippelstoel

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2018

Met een trippelstoel verplaats je jezelf door het maken van korte step (trippel)bewegingen met de voeten.

Een trippelstoel is een soort bureaustoel, maar dan in hoogte verstelbaar en met rem. Een trippelstoel heeft vier wielen. Je kunt je op een trippelstoel zittend binnenshuis verplaatsten.

Je kunt met een trippelstoel zittend koken, strijken of andere dingen doen. Door de hoog-laag verstelling kun je zonder opstaan omhoog komen, bijvoorbeeld om iets uit een bovenkast in een keuken pakken.

Gebruik van een trippelstoel

Trippelstoelen hebben bij het onderstel aan de voorkant een grote uitsparing, waardoor de voeten bij het trippelen geen uitsteeksels of onderdelen van de stoel raken. Met korte stepbewegingen zet je af terwijl je op de stoel zit.  De stoelen hebben een (hand)rem aan een lange hendel. Trippelstoelen kunnen hoger en lager worden gezet met een mechanische verstelling (gasveer) of een elektrische verstelling. De armleuningen zijn verstelbaar.

Trippelstoel3 Trippelstoel2 Trippelstoel1 Trippelstoel4

Mogelijkheden voor elektrische verstelling en rem

De hoog/laag verstelling van een trippelstoel kan met een gasveer of elektrische verstelling. Mensen met verminderde handfunctie, komen in aanmerking voor een elektrische verstelling. Wanneer het bedienen van de knopjes moeilijker wordt, kan samen met de leverancier en de ergotherapeut bepaald worden hoe en of deze verstelling aangepast kan worden. Een trippelstoel kan ook elektrisch op de rem te zetten zijn, als dit handmatig niet meer lukt.

Op de trippelstoel kunnen verschillende hulpmiddelen worden gemonteerd zoals een hoofdsteun of armondersteuning

Meer informatie over verschillende types trippelstoelen vind je op de hulpmiddelenwijzer.

Indicatie

Een trippelstoel is geïndiceerd wanneer er geen geschikte rolstoel is om binnenshuis te gebruiken. Daarnaast krijg je een indicatie voor een trippelstoel als er aanspraak gemaakt kan worden op een kruk, looprek, rollator of loopwagen, maar je deze niet kan gebruiken vanwege een verminderde hand- of armfunctie of wanneer je jezelf niet zonder gebruik van de handen staande kan houden. Bij uitsluitend sta-problemen  is er geen indicatie voor een trippelstoel.

Voordelen Aandachtspunten
Dankzij de rem kun je veilig gaan staan en zitten Trippelstoel kan niet over een drempel
Vier wielen, je botst niet met je voeten tegen de poot van de stoel Trippelstoel kan moeilijk over vloerkleed of tapijt bewegen
Hoogte instelbaar, bij sommige stoelen is dit elektrisch Functie van de benen moet nog voldoende zijn om te kunnen trippelen

Aanvraagprocedure

Een trippelstoel vraag je aan bij de zorgverzekeraar. Lees hier wat je daarvoor kan en moet doen.

Rinske Maathuis
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.