Douche/toiletstoel

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2018

Op een douche-toiletstoel kun je veilig en ondersteund zitten tijdens het douchen of het toiletgebruik.  Deze stoel kan over het toilet heen rijden en kan onder de douche. Tijdens het gebruik van de toilet of douche blijf je op de douche-toiletstoel zitten.

Er zijn verschillende douche-toiletstoelen.  Een handbewogen douche-toiletstoel  en een duw douche-toiletstoel.

Op een handbewogen douche-toiletstoel ga je zitten en rijd je de doucherolstoel zelf naar de badkamer. De stoel heeft grote wielen achter en kleine wielen voor. De stoel heeft een grotere draaicirkel en draaien neemt meer ruimte in beslag.

Een duw douche-toiletstoel gebruik je wanneer je niet meer zelf kan rijden.  Deze douche-toiletstoel staat op vier kleine wielen, waardoor de zorgverlener of mantelzorger de douchestoel van en naar de douche of toilet duwt. Je blijft steeds in de stoel zitten.

Voorbeeld van een kantelbare douche-toiletstoel

Voorbeeld van een kantelbare douche-toiletstoel

 

Voorbeeld van een handbewogen douche-toiletstoel

 

Er kan gekozen worden voor een douche-toiletstoel met kantelverstelling en soms ook met hoog-laagverstelling wanneer je een beperkte rompbalans hebt.

Een hoog-laagverstelling kan belangrijk zijn als je nog kan staan. Door de stoel in een hogere stand te zetten, kan je (met hulp) opstaan. Daarnaast is een hoog-laagverstelling praktisch wanneer je door verschillende zorgverleners geholpen wordt bij de persoonlijke verzorging: de hoogte van de stoel kan worden aangepast aan de werkhoogte van de zorgverleners.

Het gat van de douche-toiletzitting moet overeenkomen met het gat van het toilet. Dit is vaak bepalend voor het type douche-toiletstoel dat geplaatst kan worden, net als de ruimte in de badkamer.
De ervaring is dat er vaak een duw douche-toiletstoel aangevraagd wordt omdat deze voor langere tijd gebruikt kan worden. Vaak in combinatie met de kantelverstelling.

Denk bij de keuze voor een douche-toiletstoel ook aan de mogelijkheid voor opklapbare armleuningen, een hoofdsteun of een op maat gemaakte zitting.
Het is goed om samen met de ergotherapeut te bespreken aan welke eisen de douche-toiletstoel moet voldoen.

Zie ook de onafhankelijke hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Voordelen Aandachtspunten
Hoogte van de stoel instelbaar voor de verzorgenden Douche en toilet moeten toegankelijk zijn
Ontspannen zitten Groot hulpmiddel
Goede hygiëne mogelijk

Aanvragen van een douche/toiletstoel

Een douche-toiletstoel vraag je aan bij de gemeente (WMO zorgloket). De ergotherapeut kan ter ondersteuning van de aanvraag bij de gemeente een programma van eisen voor de voorziening opstellen.
De gemeente heeft met leveranciers een contract afgesloten. Het is goed om na te gaan welke regels de gemeente nastreeft, te vinden op de website van de gemeente. Deze kunnen namelijk verschillen per gemeente. De gemeente bepaald zelf  of er een eigen bijdrage betaald moet worden.
Tijdens een passing van de leverancier wordt gekeken welke douche-toiletstoel aan de eisen voldoet, welke geschikt is voor de ruimte thuis en worden de lichaamsmaten gemeten.
De betrokken leverancier stelt vaak de indicatie, samen met de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuze van het product.

Oefen een keer het rijden en draaien met de douche-toiletstoel zonder water en met kleding aan zo kun je het rustig oefenen.

Gerelateerde artikelen

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.