E-cursus ‘Communicatiehulpmiddelen bij ALS’

Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2022

Doelgroep

Deze e-cursus is bedoeld voor logopedisten en ergotherapeuten van ALS-teams en verpleegkundigen die mensen met ALS begeleiden, ook in de thuiszorg en andere geïnteresseerden.

Inhoud

De e-cursus ‘Communicatiehulpmiddelen bij ALS’ leert zorgverleners welke factoren invloed hebben op het geven van een goed advies. Je leert de verschillende hulpmiddelen kennen en ook hoe het proces van aanvragen verloopt. De basis van de cursus is een checklijst die logopedisten kunnen gebruiken om alles rondom de communicatie in kaart te brengen en het doel is om je te leren hoe je patiënten en hun partners kunt begeleiden bij het kiezen van een geschikt communicatiehulpmiddel.

Leerdoelen

Aan het eind van deze cursus kun je:

  • de communicatiebehoeftes van een ALS-patiënt en diens partner of andere naaste goed in kaart brengen,
  • de patiënt informeren over de stappen in het proces van aanvraag tot en met levering van het hulpmiddel,
  • de patiënt informeren over de kenmerken van de verschillende communicatiehulpmiddelen en een passend hulpmiddel adviseren,
  • een leverancier kiezen,
  • de patiënt informeren over de rol van de zorgverzekeraar en over de voordelen van een verzekeraar met een contract met de leverancier,
  • tijdig afstemmen met collega’s binnen het ALS-team.

Tijd

Het doorlopen van deze e-cursus duurt 2,5 tot 3 uur. Je kunt op elk moment stoppen en later weer opnieuw inloggen.

Certificaat

Je ontvangt het cursuscertificaat wanneer je alle verplichte leeractiviteiten hebt afgerond (de verplichte leeractiviteiten zijn herkenbaar aan het rode sterretje *).

Accreditatie

Momenteel is er tijdelijk geen accreditatie beschikbaar.

Kosten

De kosten van deze e-cursus zijn €25. Dit is incl. BTW.

Inschrijven en beginnen

Meld je aan voor deze e-cursus via de website van Elevate Health. Je zult dan binnen 1-2 werkdagen toegang krijgen tot de e-cursus.

Ben je al ingeschreven? Log in bij Elevate Health om de e-cursus (verder) te volgen.

Teamkorting

Er geldt 50% teamkorting als minstens vier leden van een team de e-cursus gaan volgen. Mail naar info@elevatehealth.eu met vermelding van de organisatie, het team en de namen en emailadressen van de teamleden die zich voor de e-cursus zullen inschrijven. Elevate Health mailt de afzender dan een gezamenlijke factuur met daarin een kortingstarief van 50% voor het gehele team reeds verwerkt.

Helpdesk Elevate Health

Mocht u problemen ervaren bij het inschrijven of doorlopen van een van de e-cursussen, bel dan de helpdesk van Elevate Health op tel: +31 (0)85 488 5380 of mail naar info@elevatehealth.eu

Team e-cursus

Deze e-cursus is ontwikkeld door Carine Roos (logopedist, UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie), Rosanne Faber (tekst en video, roostekst.nl) en Nienke Verdonk (instructional designer, Elevate Health). De ontwikkeling van e-cursussen wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting ALS Nederland in het kader van het Project ALS Kennisplatform.

Merlijn Storm
  • logopedist, UMC Utrecht

Ik ben logopedist in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.