E-cursus ‘Herkennen van irreële ziektepercepties bij ALS’

Laatst bijgewerkt op 6 april 2021

Mensen met ALS moeten in korte tijd leren omgaan met een heel ander toekomstbeeld. Hier gaan mensen op verschillende manieren mee om. Vraagt een patiënt beperkte hulp terwijl in verband met de progressiviteit van de ALS veel meer zorg nodig is? Leer hoe je als zorgverlener in een gesprek met een patiënt en mantelzorger meer inzicht kunt krijgen in de ziektepercepties en hulpvraag.

Doelgroep

Deze e-cursus is bedoeld voor mensen werkend in de thuiszorg, ALS behandelteams, eerstelijns paramedici, huisartsen en andere geïnteresseerden.

Inhoud

We gaan in deze e-cursus in op de percepties (gedachten en denkbeelden) die de patiënt en de mantelzorger over ALS hebben. Ook gaan we in op hoe de patiënten en mantelzorger met ALS omgaan (coping). Tenslotte worden mogelijke cognitieve- en gedragsproblemen als gevolg van ALS besproken. Deze factoren hebben invloed op de zorgvraag van de patiënt. De e-cursus geeft handvatten om in de zorgverlening adequaat om te gaan met gedachtes en denkbeelden over de ziekte. De e-cursus bevat belangrijke elementen van de methode motiverende gespreksvoering.

Leerdoelen

Aan het eind van deze cursus:

  1. Kun je de 4 belangrijke probleemgebieden, die kunnen leiden tot een inadequate hulpvraag, benoemen.
  2. Weet je hoe je in een gesprek deze probleemgebieden kunt herkennen en uitvragen.
  3. Weet je bij welke probleemgebieden je moet doorverwijzen en naar wie.

Tijd

Het doorlopen van deze e-cursus duurt ongeveer twee uur. Je kunt op elk moment stoppen en later weer opnieuw inloggen.

Certificaat

Je ontvangt het cursuscertificaat wanneer je alle verplichte leeractiviteiten hebt afgerond (de verplichte leeractiviteiten zijn herkenbaar aan het rode sterretje *).

Accreditatie

De volgende accreditatie is toegekend aan de e-cursus ‘Herkennen van irreële ziektepercepties bij ALS’:

  • Verpleegkundigen en verzorgenden: Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals Neuro, Palliatieve Zorg en Wijkverpleegkunde 2 punten.
  • Fysiotherapeuten: De KNGF heeft 2 accreditatiepunten toegekend.
  • Maatschappelijk werkers: Registerplein, voorheen Beroepsregister van Agogisch en Maatschappelijk werkers, vrije ruimte agogen en maatschappelijk werk 0,5 punt.
  • Diëtisten, ergotherapeuten en logopedisten: ADAP heeft 1,5 punt accreditatie toegekend.

Na afronden van de e-cursus worden deze punten door Elevate Health bij uw register bijgeschreven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@elevatehealth.eu

Kosten

De kosten van deze e-cursus zijn €25 zonder accreditatie en €50 met accreditatiepunten. Deze prijzen zijn inclusief btw.

Teamkorting

Er geldt 50% teamkorting als minstens vier leden van een team de e-cursus gaan volgen. Mail naar info@elevatehealth.eu met vermelding van de organisatie, het team en de namen en emailadressen van de teamleden die zich voor de e-cursus zullen inschrijven. Elevate Health mailt de afzender dan een gezamenlijke factuur met daarin een kortingstarief van 50% voor het gehele team reeds verwerkt.

Inschrijven en beginnen

Meld je aan voor deze e-cursus via de website van Elevate Health. U zult dan binnen 1-2 werkdagen toegang krijgen tot de e-cursus.

Ben je al ingeschreven? Log in bij Elevate Health om de e-cursus (verder) te volgen.

flyer2

Meer e-cursussen over ALS

Ook voor de e-cursus ‘Verslikken bij ALS’ geldt de teamkorting. De e-cursus ‘Introductie ALS’ is gratis. Lees meer over deze andere e-cursussen over ALS voor zorgverleners.

Helpdesk Elevate Health

Mocht u problemen ervaren bij het inschrijven of doorlopen van een van de e-cursussen, bel dan de helpdesk van Elevate Health op tel: +31 (0)85 488 5380 of mail naar info@elevatehealth.eu.

Team e-cursussen

De e-cursussen zijn ontwikkeld door drs. Nienke de Goeijen (verpleegkundig specialist ALS Centrum), Carine Roos (logopedist De Hoogstraat Revalidatie), Ton Sanderink (fysiotherapeut De Hoogstraat Revalidatie) en dr. Carin Schröder (GZ-psycholoog UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie). Deze e-cursussen zijn mogelijk gemaakt door Stichting ALS Nederland in het kader van het Project ALS Kennisplatform.

2011-05-08-stichting-als

 

 

 

 

Julia van der Meer
  • logopedist, UMC Utrecht

Ik ben logopedist in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht. Ik begeleid mensen op het gebied van communicatie en slikken.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.