Een touwladder

Laatst bijgewerkt op 12 februari 2018

Een touwladder is een hulpmiddel om in bed zelfstandig overeind te komen.

Voor het gebruik van een touwladder moet de patiënt genoeg kracht en coördinatie hebben in de handen, armen en romp. De touwladder is het beste te gebruiken in combinatie met een elektrisch verstelbaar hoofdeinde.

De touwladder is ongeveer anderhalve meter lang en wordt stevig vastgemaakt aan het voeteneind van het bed. Het is belangrijk dat de touwladder goed bevestigd is aan het voeteneind en/of aan het matras, zodat deze niet kan losschieten.

De touwladder ligt naast de patiënt in bed. Wil de patiënt overeind komen dan trekt hij zich overeind aan de touwladder, door met de handen steeds een volgende ’trede’ vast te pakken.

Touwladder

Het gebruik van een touwladder

Mensen die last hebben van decubitus (doorligplekken) kunnen de touwladder beter niet gebruiken. Het optrekken met de touwladder geeft namelijk wrijving, terwijl doorligplekken juist zoveel mogelijk ontlast moeten worden.

Voor zorgverleners staat er tips over het juiste gebruik van hulpmiddelen op www.goedgebruik.nl. Op deze website staat ook een filmpje dat het gebruik van een touwladdertje laat zien. Verschillende aanbieders en prijzen van touwladders vindt u op de hulpmiddelenwijzer.

Vergoeding

Een touwladder wordt niet vergoed en is dus voor eigen kosten van de patiënt.

Meer informatie

Voor het overeind komen en draaien in bed zijn ook andere hulpmiddelen beschikbaar. Lees ook de webartikelen van het ALS Centrum over deze hulpmiddelen:

  • Met een draaischijf kan de patiënt gemakkelijker de draai maken om uit bed te komen of om van de (auto)stoel te komen.
  • Met een glijzeil (een glad laken) kan een patiënt gemakkelijker verplaatst worden in bed.
  • Een tillift voor als mensen niet of nauwelijks meer kunnen staan.
Rinske Maathuis
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.