Een woning kopen, levensverzekering en ALS

Laatst bijgewerkt op 1 May 2019

Veel mensen met ALS willen graag in hun eigen leefomgeving blijven wonen. Niet altijd is de huidige woning hiervoor geschikt. Mogelijk wilt u een beter passende woning kopen in plaats van huren. Vragen over de mogelijkheden van een hypotheek en /of (levens)verzekering in combinatie met uw diagnose gaan dan spelen.

Hypotheek

Er zijn nog steeds mogelijkheden om een hypotheek te krijgen wanneer u de diagnose ALS hebt gekregen. U zult dan een geldverstrekker moeten vinden die u een hypotheek wilt verstrekken zonder dat daar een levensverzekering of een overlijdensrisicoverzekering aan gekoppeld is. De kosten voor een dergelijke hypotheek zijn vaak hoger en een Nationale Hypotheek Garantie is niet meer mogelijk. Om een Nationale Hypotheek Garantie te krijgen is een levensverzekering of een overlijdensrisicoverzekering nodig.

Het afsluiten van een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering is meestal niet mogelijk met de diagnose ALS, omdat uw risico op overlijden op korte termijn vele malen groter is. Als u toch in aanmerking komt voor een dergelijke verzekering staan daar hoge kosten tegenover.

Advies

Laat u goed informeren over de mogelijkheden, concrete kosten en de gevolgen behorende bij de mogelijkheden. Denk hierbij ook aan de gevolgen voor uw partner/gezin/nabestaanden met name na het overlijden. Zijn de kosten ook dan nog op te brengen? Kunnen zij in de woning blijven en willen ze dat?

Emmy Heijmans
  • maatschappelijk werker, UMC Utrecht

Ik ben maatschappelijk werker in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht. Ik begeleid mensen met ALS en hun partner, gezin en andere naasten.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.