Elektrisch verstelbaar hoog-laagbed

Laatst bijgewerkt op 12 juli 2021

Een elektrisch hoog-laag bed kan je helpen wanneer het moeilijk is om uit je bed te komen omdat het recht opzitten en/of het gaan staan niet meer goed lukt. Een elektrisch verstelbaar hoog-laagbed kan met een afstandsbediening verhoogd of verlaagd worden. Daarnaast heeft het bed ook een elektrische rugverstelling en een elektrische beenverstelling.

Indicaties voor het aanvragen van een elektrisch verstelbaar hoog-laagbed

  • Wanneer je verpleging/verzorging op bed nodig hebt, zodat het bed op de juiste werkhoogte gezet kan worden voor de zorgverlener en/of
  • niet zonder hulp van een zorgverlener veilig uit of in bed kan komen en/of
  • gestimuleerd moet worden zichzelf in bed te verplaatsen/bewegen en/of
  • niet zelfstandig van de bedrand tot staan kan komen.
hooglaagbed

Voorbeeld van een hoog-laag bed

Voordelen Aandachtspunten
Met bedhekken is het extra veilig Het is alleen geschikt voor een éénpersoons bed
Hoofd- en voeteneinde zijn apart instelbaar
Bedhek kan helpen bij het draaien in bed

Aandachtspunten bij de aanvraag

Er zijn een aantal mogelijkheden voor een hoog-laag bed:

  • Verstelbare rugleuning: Je gebruikt de verstelbare rugleuning om te kunnen veranderen van houding. Het maakt het mogelijk om in bed te zitten, zonder zich hierbij teveel te vermoeien en om gemakkelijker van een liggende positie naar een zittende positie te komen. Soms kan een rugverstelling ook uitgerust worden met een nekscharnier. Deze kan gebruikt worden om het hoofd zodanig ten opzichte van het bovenlichaam te houden dat slikken, ademen en spreken zo lang mogelijk zonder pijn mogelijk blijft.
  • Kniescharnier: Deze kan gebruikt worden om te voorkomen dat je onderuit schuift.
  • Bedhekken: Dankzij bedhekken kan je zo lang mogelijk zelf in bed omdraaien. Ook worden ze gebruikt om te voorkomen dat iemand uit bed rolt.
  • Het is verstandig om bij de aanvraag van een bed, ook te denken aan het aanvragen van een bedtafeltje. Een bedtafeltjekan gebruikt worden om eten, omgevingsbediening etc. binnen handbereik te hebben.
  • Afstandsbediening: het is mogelijk om deze via omgevingsbediening aan te sturen. Hiervoor heb je een tweede afstandsbediening nodig deze kun er meteen bij aanvragen.

Het bed is voorzien van afzonderlijk rembare wielen voor gemakkelijke verplaatsing en het manoeuvreren rond het bed. De standaardmaat van een hoog-laagbed is 90 x 200 cm.

Kijk voor meer informatie over hoog-laagbedden op de hulpmiddelenwijzer.

Aanvragen van een hoog-laagbed

Samen met de ergotherapeut wordt bepaald aan welke eisen het bed en het matras moeten voldoen. Het eerste half jaar kan een bed geleend worden via een thuiszorgorganisatie of een zaak voor revalidatiehulpmiddelen. Dit wordt vergoed vanuit de AWBZ. Na een half jaar kan het bed in bruikleen worden verstrekt via de ziektekostenverzekeraar. Het is goed om na te vragen welke regels de zorgverzekeraar hanteert. Voor het aanvragen van een elektrisch verstelbaar hoog-laagbed is een machtiging nodig van de huisarts of specialist.

Carrier bed

Een ‘carrier bed’ wordt ook wel ‘bed-in-bed’ genoemd. Dit hoog-laagbed heeft een elektrisch verstelbaar hoog-laagbedframe om in een bestaande bedombouw te plaatsen (afhankelijk van het type bedombouw). De leverancier van het hoog-laagbed kan hierin adviseren. Overigens is een nadeel van dit systeem dat de zorgverlener niet aan beide kanten dicht bij de patiënt kan komen als het om een tweepersoonsbed gaat. Het is goed om na te vragen of de zorgverzekeraar een carrier bed vergoedt en onder welke voorwaarden.

Voordelen Aandachtspunten
Hoofdeind, voeteneind en bedhoogte apart verstelbaar Niet geschikt voor elk soort bed
Geen bedhekken Geen wielenKan niet verreden worden dus niet van alle kanten zorg mogelijk
Ergonomisch voor verzorgenden Instelbare hoogte beperkt

Aanvragen van een carrier bed

Voor het aanvragen van een carrier bed is een machtiging nodig van de huisarts of specialist. Samen met de ergotherapeut wordt bepaald aan welke eisen het bed en het matras moeten voldoen.

Het Flexobed

Het Flexobed is een elektrisch draaibaar bed, waarbij de bedbodem 90 graden kan draaien. Het bed kan van zitten, draaien naar liggen en andersom. Zowel de rugleuning, het bovenbeen, de onderknie als het hoog-laag zetten van het bed, is elektrisch instelbaar. De leverancier stelt dit individueel in, aangepast op de maten van de patiënt. Het Flexobed wordt aangestuurd met een afstandsbediening. Daarnaast kunnen ook de gebruikelijke hoog-laagbed functies apart worden bediend (het verstellen van de rug, been en hoog-laag).

Voorbeeld van een Flexobed

Voorbeeld van een Flexobed

Aanvragen van een Flexobed

Het Flexobed valt onder de categorie “Bedden in speciale uitvoering met inbegrip van daarvoor bestemde matrassen”. In principe kan het Flexobed verstrekt worden onder de indicatie: “Indien het gebruik strekt tot het behoud van de zelfredzaamheid en met de verschaffing opname in een instelling wordt voorkomen, dan wel indien er sprake is van een indicatie voor verpleging.” Uw verzekeraar beslist in deze of het Flexobed wordt vergoed en of deze in eigendom of in bruikleen wordt verstrekt. De verzekeraar heeft over het algemeen vaste afspraken met leveranciers. Informeer dus bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Rinske Maathuis
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.