Elektrische deuropeners

Laatst bijgewerkt op 12 februari 2018

Met een elektrische deuropener kan je middels een afstandsbediening een deur openen.

Je kan in aanmerking komen voor een elektrische deuropener als je de deur zelf niet meer open krijgt door verminderde kracht of niet meer kan opstaan uit je rolstoel. Deuropeners voor de buitendeur kunnen in combinatie met een intercomsysteem worden geplaatst, zodat er gezien en/of gehoord kan worden wie er voor de deur staat.

Het plaatsen van een elektrische deuropener moet technisch mogelijk zijn en de woningeigenaar moet toestemming geven om deze te kunnen plaatsen. Deuropeners passen op binnen- en buitendeuren en op enkele of dubbele deuren. Je kunt de sluitertijd meestal instellen.

 Let op: Deuren hebben ook een belangrijke rol als vluchtroute.

Bediening

Er zijn verschillende bedieningsopties, zoals een draadloze drukknop, een knop op de muur, afstandsbediening of paslezer. Vraag je ergotherapeut en/of leverancier om informatie. Zij kunnen adviseren welke optie in jouw situatie geschikt is.

Voor toiletdeuren bestaan er deuropeners die je niet aan de buitenzijde kunt bedienen als iemand van het toilet gebruikt maakt.

Je kunt hier meer lezen over elektrische deuropeners.

Vergoeding

Je krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de WMO

Afbeelding elektrische deuropener (Vilans hulpmidddelenwijzer)

 

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.