Fasciculaties

Laatst bijgewerkt op 27 maart 2018

Fasciculaties zijn kleine, spiertrillingen onder de huid. Ze worden ook wel beschreven als wormpjes onder de huid. Het hebben van fasciculaties wil niet zeggen dat iemand ALS heeft. 

Fasciculaties (kleine spiertrekkingen) ontstaan door een ontregeling van zenuwcellen in het ruggenmerg. Ongeveer éénderde van de Nederlanders heeft fasciculaties, meestal in de kuitspieren, deze ontstaan vaak na intensief sporten. Dit is een onschuldig verschijnsel. Daarnaast kunnen fasciculaties ook voorkomen in het gehele lichaam bij het benigne spierkramp-fasciculatie syndroom.

Fasciculaties bij ALS

Bij ALS ontstaan fasciculaties vaak niet alleen in de kuiten, maar ook in andere spieren van bijvoorbeeld armen, romp, tong. Deze fasciculaties kunnen hinderlijk zijn, een patiënt voelt continu dat de spieren in beweging zijn. Soms gaat het slapen hierdoor ook minder goed.

Het hebben van fasciculaties is niet voorspellend voor het verloop van de ziekte. Als een patiënt bijvoorbeeld fasciculaties in de arm krijgt is het onbekend of en wanneer daar ook krachtsverlies optreedt.

Behandeling

Sommige patiënten merken dat de fasciculaties erger zijn als er grotere fysieke inspanning is geweest. De fysieke inspanning te minderen of anders verdelen kan dan helpen.

Er zijn geen medicijnen welke fasciculaties kunnen voorkomen of behandelen. De meeste patiënten vinden de klacht hinderlijk maar hebben geen behoefte aan een behandeling met medicijnen.

Uit een onderzoek naar het therapeutisch effect van vitamine E blijkt dat patiënten die vitamine E in een hoge dosering gebruikten (1000-3000 mg per dag) minder fasciculaties hadden. Hiervoor ontbreekt echter nog afdoende bewijs.

Drs. Willeke Kruithof
  • revalidatiearts, UMC Utrecht

Ik ben revalidatiearts bij het ALS behandelteam van het UMC Utrecht.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.