Fietsaanpassingen

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2019

Als het fietsen moeilijker wordt door verminderde balans, kracht of uithoudingsvermogen, zijn er diverse aanpassingen mogelijk. Bijvoorbeeld een lage instap, een aangepaste zitting, drie wielen, een elektrische trapondersteuning en aanpassingen aan het stuur, remmen en versnellingen.

De patiënt bespreekt met de fysiotherapeut of ergotherapeut welke aanpassingen geschikt zijn. De fysiotherapeut of ergotherapeut stelt op basis hiervan een programma van eisen op waar de fiets aan moet voldoen. Kleine aanpassingen kunnen door een revalidatietechnicus verstrekt worden.

Voor grotere aanpassingen zal vaak een fiets aangeschaft moeten worden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende driewielfietsen te verkrijgen, zoals de Easy rider van leverancier Van Raam. Andere voorbeelden van leveranciers van driewielfietsen zijn Hase en Huka.

Zie voor meer informatie over fietsen bijvoorbeeld onderstaande website:
www.ikwilfietsen.nl
www.vvn.nl/blijfveiligmobiel/fiets/driewielfiets

Easyrider

Voorbeeld van een driewielfiets, de Easy rider

Voordelen Aandachtspunten
Vrijheid en beweging Niet allemaal vergoed

Het aanvragen van een aangepaste fiets

Het aanvragen van een aangepaste fiets gebeurt bij het WMO-loket van de gemeente. Elke gemeente heeft met een of meerdere leveranciers een contract afgesloten. Vraag bij het WMO-loket wie de leverancier is en welke fietsen er in het voorkeurspakket van de gemeente zitten. Vaak beheert de leverancier een depot waar al verschillend aangepaste fietsen staan.

Tijdens een passing bij de leverancier worden de lichaamsmaten van de patiënt gemeten en wordt gekeken welke fiets aan het programma van eisen voldoet. Wanneer er een geschikte fiets in het depot staat, zal de leverancier deze leveren in plaats van een nieuwe bestellen.

De leverancier stelt vaak de indicatie, samen met de gemeente. De fysiotherapeut of ergotherapeut kan u inhoudelijk ondersteunen in het aanvraagproces, maar is niet verantwoordelijk voor de keuze. De gemeente besluit welke fiets u krijgt. Als er geen vergoedingsmogelijkheden zijn, dan kunt u informeren bij Stichting ALSopdeweg! naar mogelijkheden voor uitleen.

Dyta Teule
  • fysiotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben fysiotherapeut bij het ALS behandelteam van het UMC Utrecht.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.