Getrainde thuiszorgteams – ALS Zorgnetwerk

Laatst bijgewerkt op 9 januari 2019

Het ALS zorgnetwerk wordt gevormd door de ALS behandelteams en door thuiszorgteams die scholing over ALS hebben gevolgd.

Vanaf 2017 kunnen thuiszorgteams officieel lid worden van het ALS Zorgnetwerk als zij voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  1. Een (coördinerend) verpleegkundige van het thuiszorgteam overlegt minstens eens per half jaar over de zorg voor de individuele cliënt met het ALS behandelteam van de patiënt en neemt vaker contact op als het ziekteverloop snel gaat.
  2. Minstens 80% van de teamleden hebben de gratis e-cursus “Introductie ALS” met goed resultaat gevolgd.
  3. Minstens 6 teamleden of 50% van de teamleden hebben daarnaast een andere e-cursus van het ALS Centrum gevolgd (Verslikken bij ALS, Herkennen van irreële ziektepercepties of Beïnvloeden van irreële ziektepercepties).
  4. Het thuiszorgteam is voor een van de cursussen*, “Laatste levensfase bij ALS” en/of “Ademen en ademondersteuning bij ALS” bij het ALS behandelteam in de regio op bezoek geweest. Deze verdiepingscursussen zijn begin 2017 ter beschikking gesteld aan alle ALS behandelteams. Of een vertegenwoordiger van het thuiszorgteam sluit minstens 2x per jaar aan bij het multidisciplinair overleg van het ALS-behandelteam.

Voldoet uw team aan bovengenoemde voorwaarden, neemt u dan contact met ons op om uw team op onze website te vermelden.

In ALS getrainde thuiszorgteams 2017

Hieronder volgt een schema met thuiszorgteams die aan bovenstaande voorwaarden voldoen:

Als u wilt weten welke thuiszorgteams een scholing hebben gevolgd bij het CTB, neem dan contact op met het Centrum van Thuisbeademing uit uw regio. Contactgegevens kunt u vinden op de website van het VSCA.

Overleg met het ALS behandelteam

Overleg tussen het thuiszorgteam en het ALS behandelteam in het revalidatiecentrum/ziekenhuis is cruciaal voor afstemming en kwaliteit van zorg. Deze ALS behandelteams bieden multidisciplinaire zorg en begeleiding aan mensen met ALS, PSMA en PLS. De ergotherapeut van het ALS behandelteam ondersteunt bij het aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen.

Klik op het kaartje voor een overzicht van de ALS-behandelteams. Mocht een patiënt na diagnose niet verwezen zijn naar een ALS behandelteam, vraag dan om een verwijzing bij de neuroloog of huisarts of contacteer het ALS Centrum Nederland voor een second opinion.

Meer informatie

2017_ALS Zorgnetwerk_visie&doel

Michael van der Linde
  • communicatieadviseur, UMC Utrecht

Als communicatieadviseur bij het ALS Centrum draag ik bij aan het beschikbaar maken van de laatste informatie over ALS, PLS en PSMA voor patiënten en zorgprofessionals.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.