Handbewogen rolstoel

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2018

Met een rolstoel kun je je blijven verplaatsen wanneer je niet (lang) kunt staan of lopen. Je kun jezelf voortbewegen of iemand duwt de rolstoel.

Wanneer je meer moeite krijgt met het lopen van langere afstanden, kan een rolstoel uitkomst bieden. Een rolstoel kan bij de gemeente worden aangevraagd. Het is mogelijk om korte afstanden zelfstandig te rijden door gebruik te maken van de hoepels, mits de arm/handfunctie dit toelaat. Mocht dit niet zo zijn, dan kan je ook geduwd worden.

 Rijden in een rolstoel bespaart energie. Ook als het lopen nog net goed genoeg gaat.

Type rolstoel

Er zijn verschillende soorten handbewogen rolstoelen:

  • een vast frame rolstoel die niet inklapbaar is, en
  • een vouwframe rolstoel die inklapbaar is.

Er zijn veel verschillende opties voor een rolstoel. Bijvoorbeeld  een lichtgewicht stoel, die gemakkelijk rolt en gemakkelijk in de auto kan worden getild, een hoofdsteun op de rolstoel, verschillende soorten kussen. Bespreek de mogelijkheden met de ergotherapeut. Hij of zij kan u informeren over de voor- en nadelen van verschillende mogelijkheden voor  de rolstoel.  Het is verstandig om te kijken welke opties op termijn nodig zullen zijn.

Voor meer informatie over types rolstoelen, raadpleeg de Vilans hulpmiddelenwijzer.

Handbewogen rolstoel

Handbewogen rolstoel

 

 Lichaamslengte en gewicht spelen (ook) een rol bij het maken van een keus voor een type rolstoel.

Voordelen Aandachtspunten
Eenvoudig mee te nemen wanneer inklapbaar Ondanks lichtgewicht zwaar om te tillen.
Ook te leen of te huur. Minder goed verstelbaar/ aan te passen.
Je kan ook buiten rijden

Het aanvragen van een rolstoel

  • Patiënten kunnen een rolstoel aanvragen bij het WMO-loket van de gemeente.
  • De ergotherapeut kan met je samen een programma van eisen opstellen, waar de rolstoel aan moet voldoen. Dit programma van eisen dient ter ondersteuning van de aanvraag. De ergotherapeut kan inhoudelijk ondersteunen in het aanvraagproces, maar is niet verantwoordelijk voor de keuze. De gemeente neemt uiteindelijk de beslissing welke rolstoel het gaat worden.
  • Elke gemeente heeft met één of meerdere rolstoelleveranciers een contract afgesloten. Het is goed na te gaan welke leverancier dit betreft en welke rolstoelen er in het voorkeurspakket van de gemeente zitten. De leverancier stelt vaak de indicatie, samen met de gemeente.
  • Tijdens de passing van de leverancier wordt gekeken welke rolstoel aan het programma van eisen voldoet en worden de lichaamsmaten gemeten. Onder andere de zithoogte, breedte en diepte en rugleuning moet tijdens een passing worden bepaald.
  • Vaak beheert de leverancier een depot waar al verschillende rolstoelen staan. Wanneer er een geschikte rolstoel in het depot van de gemeente staat, zal de leverancier deze leveren in plaats van een nieuwe bestellen.

 Ga bij de aflevering van de rolstoel ook zitten en kijk of het juist is ingesteld en het voldoet aan de afgesproken eisen.

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.