Hulp bij het draaien: De draaischijf

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2018

Een draaischijf helpt om gemakkelijker een draai te maken, bijvoorbeeld bij het in- en uit de auto of uit het bed stappen.

Er zijn draaischijven van stof en van harde kunststof/metaal.

Zachte draaischijf

De zachte stoffen draaischijf wordt in bed gebruikt, bijvoorbeeld om iemand 90te laten draaien. Zo’n draai is nodig om van een zittende positie naar een liggende positie te komen en omgekeerd. Een stoffen draaischijf kan ook op de grond gelegd worden, zodat iemand hierop kan staan en op die manier een kwartslag kan draaien. Ook kan deze schijf handig zijn bij een (auto)stoel.

draaischijf, flexibel

Zachte draaischijf

Harde draaischijf

Op de grond wordt meestal de hardere draaischijf gebruikt. Deze is er ook met een beugel, zodat degene die op de draaischijf staat, zich vast kan houden. Je moet voldoende sta-balans hebben om stevig te staan op de harde draaischijf. Wanneer de stabalans onvoldoende is, kom je in aanmerking voor een tillift.

staandedraaischijf

Harde draaischijf

Voordelen Aandachtspunten
Vaak te lenen voor korte periode (6 maanden) Wordt niet vergoed
Bewegen kost minder energie

Meer informatie

Meer informatie over harde en zachte draaischijven en draaischijven met sta-steun vind je op de hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Het is goed om samen met de ergotherapeut en/of fysiotherapeut te bespreken of een draaischijf gebruikt kan worden.

Meer informatie

Lees ook de webartikelen over:

Rinske Maathuis
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.