Hulpmiddelen bij de zelfverzorging

Laatst bijgewerkt op 6 augustus 2019

Wanneer de arm/handfunctie vermindert, veroorzaakt dat problemen bij het tandenpoetsen, scheren etc. Er zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar. U kunt deze eventueel samen met uw ergotherapeut uitproberen.

Hieronder laten we een aantal handige hulpjes zien. Kijk ook op de hulpmiddelenwijzer voor meer hulpmiddelen bij de persoonlijke hygiëne en dagelijkse routines.

Nagelknipper (op tafelklem)

Met een aangepaste nagelknipper kunnen mensen met een verminderde handfunctie toch zelf hun nagels knippen. Door met de hand op de vergrote hendel te drukken, kost het minder kracht om de nagels te knippen. Klik hier voor een voorbeeld van een webwinkel waar een nagelknipper beschikbaar is.

Voorbeeld van een aangepaste nagelknipper

Er zijn ook nagelknippers met tafelklem beschikbaar en deze kunnen zo nodig ook individueel op maat worden aangepast. Doordat de nagelknipper aan tafel bevestigd is, hoeft de persoon deze niet vast te houden. Klik op de foto hieronder voor een voorbeeld.

Nagelknipper op tafelklem

Nagelknipper op tafelklem

Scheerapparaat

Wanneer het moeilijker wordt om het scheerapparaat vast te houden en te positioneren is het mogelijk om deze aan te passen met een handbeugel. Dit hulpmiddel wordt op de afdeling revalidatietechniek van de Hoogstraat revalidatie gemaakt.

Tandenborstelaanpassing

Een aanpassing aan een elektrische tandenborstel zorgt ervoor dat iemand met een minimale handfunctie zelfstandig de tanden kan poetsen. Dit hulpmiddel is verkrijgbaar bij De Hoogstraat Revalidatie.

tandenborstelhouder

Voorbeeld van een tandenborstelhouder

Verlengde kam of borstel

Met de verlengde kam of borstel kan iemand gemakkelijker haren kammen zonder de arm omhoog te bewegen. Klik hier voor een voorbeeld.

Verlengde badspons/washand

De verlengde spons of washand heeft een gebogen kunststof steel om gemakkelijker de rug en benen te wassen, zonder hierbij te hoeven buigen en bukken. Voorbeelden van webshops waar een verlengde spons beschikbaar is:

Brilstatief

Met een brilstatief kan iemand met beperkingen van de handen zelfstandig een bril op en af te zetten. Dit hulpmiddel wordt op de afdeling revalidatietechniek van de Hoogstraat revalidatie gemaakt.

  • Opzetten bril: de persoon beweegt zich richting het statief en plaatst zijn hoofd tussen de poten van de bril. Het heffen van de bril komt tot stand door de poten met de oren op te lichten.
  • Afzetten bril: de persoon beweegt zich richting het statief. De bril wordt in de houder geplaatst.

Voorbeeld van een brilstatief

Deodoranthouder

Een deodoranthouder is voor mensen die door een beperkte handfunctie niet goed deodorant kunnen spuiten. De deodorantbus wordt vastgezet in een houder geplaatst. De hefboom bovenop de deodorantbus zorgt dat er minder kracht nodig is om de deodorantbus in te drukken. De deodoranthouder is verkrijgbaar bij De Hoogstraat Revalidatie.

Voorbeeld van een deodoranthouder

Voordelen Aandachtspunten
Vergroot zelfstandigheid Voor elke activiteit een ander hulpmiddel
Probeer hulpmiddelen uit om te kijken of het voor jou handig is.

Vergoedingsmogelijkheden

Een aanpassing en/ of hulpmiddel bij de zelfverzorging zit niet in een standaard vergoedingsregeling. In een enkel geval wordt het hulpmiddel vergoed vanuit een aanvullend pakket van de ziektekostenverzekering, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.