Hulpmiddelen bij het eten

Laatst bijgewerkt op 11 september 2020

Als de arm/handfunctie verslechtert dan gaat het vasthouden van het bestek en het eten naar de mond brengen moeizamer. Hier zijn een aantal hulpmiddelen voor te krijgen. 

Hulpmiddelen voor het eten zijn verkrijgbaar in thuiszorgwinkels en op websites. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn:

  • Bord met opzetrand (zodat eten minder snel van het bord schuift)
  • Warmwaterbord (voor als het eten langer duurt, het koelt dan minder snel af)
  • Antislipmatje om te voorkomen dat het bord of het kopje wegschuift
  • Aangepast bestek (bijvoorbeeld met een dikker handvat of lichtgewicht)

Wanneer deze hulpmiddelen niet toereikend zijn, kunt u met de ergotherapeut en/of logopedist overleggen of een individuele aanpassing of een eetapparaat in uw situatie geschikt en veilig is.

Individuele aanpassingen

Wanneer je onvoldoende kracht hebt om het bestek vast te houden kan het bestek aangepast worden. Met behulp van een beugel/ringen aan het bestek is het gemakkelijker om deze vast te houden. De aanpassingen kunnen worden gemaakt door een revalidatie technicus in overleg met uw ergotherapeut van uw ALS-behandelteam. Bekijk voorbeelden van bestek-aanpassingen op de website van De Hoogstraat Revalidatie.

aangepaste-lepel-2

Voorbeeld van een aangepaste lepel

Eetapparaat

Het is van belang dat het gebruik van een eetapparaat veilig bevonden wordt door een ervaren logopedist, zeker wanneer er problemen zijn met slikken en/of kauwen. Daarnaast moet je het apparaat met een joystick of knop kunnen bedienen en moet je voldoende rechtop kunnen zitten.

Het eten met een eetapparaat geeft wisselende reacties. Het is aan de ene kant fijn dat je eigen tempo kan aangeven maar het gaat langzaam. Er is een nieuw eetapparaat op de markt waarvan de eerste bevindingen van een ALS-patiënt  positief zijn. Betreft de Obi http://www.focalmeditech.nl/maaltijdondersteuning

Voorbeelden van eetapparaten:

Voordelen Aandachtspunten
Zelfstandig eten, zonder dat iemand je eten moet geven. Iemand moet je bord vullen en klaar zetten
Is mee te nemen Kan geen grote stukken oplepelen
Eigen tempo en volgorde te bepalen Schept soms mis

Bereiding van maaltijden

Voor de bereiding van een maaltijd zijn er verschillende hulpmiddelen. In overleg met de ergotherapeut kunt u hulpmiddelen uitproberen. Wanneer het bereiden van een maaltijd niet meer mogelijk is, dan kunt u gebruik maken van een maaltijdservice of kant en klaar maaltijden.

Vergoedingsmogelijkheden

Een aanpassing en of hulpmiddel bij het drinken is niet opgenomen in een standaard vergoedingsregeling. In een enkel geval wordt het hulpmiddel vergoed vanuit een aanvullend pakket van de ziektekostenverzekering, afhankelijk van de voorwaarden in de polis. Informeer bij uw ergotherapeut naar de mogelijkheden.

Voordelen Aandachtspunten
Deels verkrijgbaar bij bijvoorbeeld thuiszorgwinkel Wordt niet vergoed
Probeer hulpmiddelen uit om te kijken of het voor jou handig is.

 

Aanvraagprocedure

Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een eetapparaat, dan is een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van revalidatiearts of specialist met daarbij een rapport van eisen van de ergotherapeut nodig. Informeer bij uw zorgverzekeraar of de aanvraag naar de zorgverzekeraar of naar de gecontracteerde leverancier gestuurd moet worden. De zorgverzekeraar bepaalt of er een vergoeding mogelijk is.

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.