Als de patiënt slechter verstaanbaar wordt kan hij/zij samen met de logopedist van het ALS behandelteam kijken naar hulpmiddelen. Er zijn veel mogelijkheden, van letterkaart, apps op de Ipad of tablet tot een dynamisch communicatiehulpmiddel met oogbesturing.
Bekijk het overzicht van communicatiehulpmiddelen.
Bekijk ook de website www.ikkannietpraten.be voor eerste hulp bij communicatie. Deze website geeft tips, trucs en hulpmiddelen bij spraakproblemen door motorische uitval. Het is belangrijk om de behoefte aan een communicatiehulpmiddel of spraakcomputer op tijd te bespreken, omdat de aanvraag lang duurt. Als de handfunctie afneemt is er besturing met bewegingen van het hoofd of oogbesturing.
Er is een mogelijkheid om tijdig de eigen stem op te nemen en deze te gebruiken op een communicatiehulpmiddel, opname van de eigen stem wordt echter niet altijd vergoed. De meeste patiënten gebruiken een communicatiehulpmiddel met een standaard mannen of vrouwenstem. De meeste communicatiehulpmiddelen bieden keuze uit drie mannen en drie vrouwenstemmen.
Bekijk ook de onderstaande presentatie ‘Communicatiehulpmiddelen; hoe blijven we up-to-date?’ van het ALS Congres 2016.
Hoogstraat & Reade workshop 1D & 2F Communicatiehulpmiddelen
Handdout_eerste hulp bij communicatie_ikkannietpraten
Handout: Communicatiewijzer voor verzorger en beademde patiënt