Mondhygiëne en mondverzorging

Laatst bijgewerkt op 28 januari 2022

Een goede mondverzorging is voor iedereen belangrijk. Bij ALS, PSMA en PLS is het extra belangrijk om goed tanden te poetsen, terwijl de beweging van tandenpoetsen lastiger kan worden. 

Door veranderingen in het mond- en keelgebied neemt de kans op bacteriële groei toe. Een bacteriële overgroei in de mond kan echter gevaarlijk zijn. Mensen met ALS kunnen zich bij zwakte van mond en keelspieren verslikken. Als iemand zich verslikt komt er speeksel in de longen. Bij bacteriële overgroei in de mond neemt daardoor het risico op longontsteking door verslikken toe.

Bij mensen met ALS wordt de arm- en handfunctie uiteindelijk beperkt. Dit maakt het poetsen van de tanden lastig. De ergotherapeut kan u adviseren over hoe het tandenpoetsen toch kan lukken. Er zijn ook aangepaste tandenborstels verkrijgbaar. Als dat niet lukt, dan is de hulp van een mantelzorger of thuiszorg nodig.

Lees ook de adviezen voor mondverzorging in onderstaande factsheet van het ALS behandelteam van Het Roessingh, centrum voor revalidatie in Enschede.

Factsheet ALS – Mondhygiene

ALS-patiënten kunnen ook last krijgen van een droge mond en taai slijm.

Kim Holtmaat MSc.
  • verpleegkundig specialist, UMC Utrecht

Als verpleegkundig specialist coördineer en begeleid ik de diagnostiek rond ALS, PLS en PSMA. Daarnaast houd ik mij bezig met deskundigheidsbevordering van zorgverleners en vervul ik een consultatiefunctie voor patiënten en hulpverleners.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.