Neuralstem

Laatst bijgewerkt op 4 september 2020

April 2013 werden de resultaten van de fase I studie van Neuralstem gepresenteerd. Deze studie gebruikt andere stamcellen voor hun therapie, namelijk neuronale stamcellen. Ook is de toedieningsvorm iets anders, aangezien zij alleen via het ruggenmerg cellen toedienen. De fase I studie liet zien dat dit een veilige vorm van therapie was zonder onnodige risico’s voor patiënten. Lange-termijn data van drie patiënten van deze studie werd in 2014 bekend gemaakt, die de overleving van de getransplanteerde cellen liet zien drie jaar na toediening.

Een door de FDA goedgekeurde fase II studie werd in 2013 geïnitieerd, waarbij de laatste studiedeelnemer behandeld werd in augustus 2014. Deze studie is eveneens opgezet om de veiligheid van de behandeling verder te onderzoeken. Deze studie is eind 2016 afgerond. Neuralstem heeft begin 2018 echter nog steeds geen resultaten bekend gemaakt.

Check het wereldwijde overzicht van medicijnonderzoek www.clinicaltrials.gov voor de laatste status. Bij elke studie staan hier de gegevens en is er een tabje Results, waar op dit moment staat ‘No results posted’.

Drs. Oliver Harschnitz
  • arts-onderzoeker, UMC Utrecht

Bij het ALS Centrum houd ik mij bezig met stamcelbiologie en gene-editing bij ALS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.