Ondersteuningsprogramma voor partners van mensen met ALS of PSMA

Laatst bijgewerkt op 26 april 2018

“ALS/PSMA heb je samen”, is een bekende uitspraak. Uiteraard gaat er veel zorg en aandacht van familie, vrienden, professionele hulpverleners en dokters naar de patiënt. Maar ook voor de partner van de patiënt is het een moeilijke periode, waarin veel verandert. Zij krijgen te maken met vragen als: Hoe begeleid ik mijn partner het beste en hoe houd ik het zelf vol? Wat betekent dit voor onze relatie? Daarom is er nu een ondersteuningsprogramma voor partners van mensen met ALS of PSMA ontwikkeld: ALS Naasten Support. 

Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, het ALS Centrum en Universiteit Twente hebben, met financiële steun van Stichting ALS Nederland een ondersteuningsprogramma voor partners van mensen met ALS of PSMA ontwikkeld. Dit programma biedt informatie en steun en helpt partners het beste te halen uit deze moeilijke tijd.

Ondersteuningsprogramma

Het ondersteuningsprogramma bestaat uit:

  • 1 gesprek op een locatie naar uw voorkeur (bijv. bij u thuis)
  • 6 online begeleide modules
  • 1 afsluitend telefoongesprek

Het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde onderzoekt op dit moment de effectiviteit van het ondersteuningsprogramma. Voldoende partners hebben zich inmiddels aangemeld voor dit onderzoek dus we zijn niet meer op zoek naar nieuwe deelnemers. Wanneer de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, worden deze op de website van het ALS centrum gepubliceerd.

Contactgegevens

Jessica de Wit

alsnaastensupport@umcutrecht.nl

 

Drs. Jessica de Wit
  • psycholoog en onderzoeker in opleiding, UMC Utrecht

Ik ben onderzoeker in opleiding bij het UMC Utrecht. Ik houd mij bezig met het ontwikkelen en onderzoeken van een psychosociale interventie voor de mantelzorgers van mensen met ALS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.