Personenalarmering

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2018

Met een personenalarm voor thuis (personenalarmering) kan je in een noodgeval verbinding maken met een meldkamer.

Via een knop op de zender (een armband, ketting of clip) alarmeer je een zorgcentrale. Op deze manier kan je snel hulp inschakelen van bijvoorbeeld buren, familie, mantelzorgers of van een professionele hulpverlener.

Wanneer het niet meer mogelijk is, door vermindering van de arm/handfunctie, de knop te bedienen, dan is het noodzakelijk dat de leverancier van de alarmering ingeschakeld wordt om de bedieningsknop aan te passen. Als de handfunctie niet meer goed genoeg is, dan kan de bediening met bijvoorbeeld een lichtgewicht schakelaar, blaas/zuigschalaar, hoofdbediening of voetbediening. Zelfs met een minimale beweging kan de patiënt alarm slaan met Minimal Movement Switch. Kijk voor meer informatie over deze alternatieve manieren voor bedienen in het webartikel over computeraanpassingen.

Voordelen Aandachtspunten
Contact maken in noodsituatie Apparaatje moet altijd bij je gedragen worden
Klein, onzichtbaar te dragen Handfunctie moet voldoende zijn om de knop in te drukken
Vaak groot bereik bij GPS systeem Vergoeding voor aanschaf wisselt, abonnementskosten vaak niet vergoed

Aanvraagprocedure

Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van persoonsalarmering. Informeer hierover bij uw ziektekostenverzekeraar. U moet een verklaring van uw huisarts of specialist hebben, waarin staat dat u personenalarmering nodig heeft. Alleen de apparatuur wordt vergoed. De abonnementskosten voor de meldkamer moet u zelf betalen. Aanbieders van personenalarmering zijn bijvoorbeeld regionale thuiszorgorganisaties of onderstaande aanbieders. De aanbieders kunnen per regio verschillen.

Paulien Moons
  • ergotherapeut, De Hoogstraat Revalidatie

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.