Richtlijn voor orgaandonatie na euthanasie

Laatst bijgewerkt op 21 maart 2018

Om meer duidelijkheid te scheppen over de mogelijkheid voor orgaandonatie na euthanasie is een richtlijn ontwikkeld door de Nederlandse Transplantatie Stichting. Bij neurodegeneratieve ziekten, zoals ALS, is orgaandonatie mogelijk. 

Vanaf 2012 werden in Nederland 28 mensen op eigen  verzoek orgaandonor na euthanasie. Het belang van de patiënt staat voorop. Zo moet het verzoek tot  het doneren van organen vanuit de patiënt zelf komen en zullen huisarts of andere zorgprofessional hier nooit uit zichzelf om vragen. Ook mag de patiënt zich nooit onder druk voelen staan om mee te  (blijven) werken en moet hij goed op de hoogte zijn wat zijn wens met  zich meebrengt: extra onderzoeken, een ziekenhuisopname voor de  euthanasie en een kort afscheid na het overlijden voor de familie.

Orgaandonatie en ALS, PLS of PSMA

Bij neurodegeneratieve ziekten, zoals ALS, PLS en PSMA, is orgaandonatie mogelijk. Orgaandonatie na euthanasie is alleen mogelijk als de euthanasie in een ziekenhuis plaatsvindt.

Stappenplan

In de richtlijn orgaandonatie na euthanasie is een stappenplan opgenomen voor huisartsen – die eerste aanspreekpunt zijn voor de patiënt – en andere betrokken artsen en zorgprofessionals.

De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor de patiënt. Deze werkt nauw samen met andere belangrijke betrokken professionals, zoals een contactspecialist in het ziekenhuis (vaak een intensivist) en een transplantatiecoördinator. Op verzoek van de huisarts en/of de  patiënt zorgt de transplantatiecoördinator voor informatievoorziening en coördineert de orgaandonatie.

Meer informatie

Informatie over orgaandonatie na euthanasie vindt u bij de Nederlandse Transplantatie Stichting (www.transplantatiestichting.nl).

Drs. Lisanne Visser
  • onderzoeksmedewerker, UMC Utrecht

Ik coördineer de ALS-carE studie, neem cognitieve testen af, ondersteun in het verzamelen van data en het beantwoorden van vragen via de e-mail.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.