Rollator

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2018

Een rollator is een hulpmiddel voor ondersteuning tijdens het lopen bij verminderde balans en/of verminderde spierkracht.

Een rollator heeft een lichtgewicht stalen buizenframe met vier (soms drie) wieltjes met rubberen bandjes. Een rollator is in de regel een veiliger loophulpmiddel dan een stok. Doordat met twee handen gesteund kan worden, wordt het lopen voor beide benen stabieler en lichter. Een rollator heeft twee handgrepen met remmen die kunnen worden vastgezet. Meestal heeft een rollator een kleine zitting waarop de patiënt kan uitrusten. Op de zitting kan soms ook een dienblad gemonteerd kan worden. Vaak heeft een rollator ook een mandje zodat meer spullen meegenomen kunnen worden. De remmen zijn aan te passen zodat de patiënt zo nodig met één hand beide remmen kan bedienen.

Keuzemogelijkheden

– Een wat zwaardere rollator is stabieler en geeft dus meer steun. Een lichte rollator kan gemakkelijker in de auto getild worden.

– Rollators kunnen opvouwbaar zijn. Het is goed om op te letten of de rollator niet te snel en te eenvoudig opvouwt. Voor het op- en uitvouwen van een rollator heeft de patiënt twee armen nodig.

– Hoe groter de wielen, des te onregelmatiger de ondergrond kan zijn.

– Er zijn ook rollators waarop met de onderarmen gesteund kan worden i.p.v. met de handen (elleboogrollator).

Voordelen Aandachtspunten
Rollator heeft een rem en ‘parkeerrem’ Rollator vaak zwaar om op te tillen.
Eenvoudig mee te nemen, op te klappen

Vergoeding

Een rollator wordt niet meer vergoed via de ziektekostenverzekeraar. De ALS-patiënt kan samen met de fysiotherapeut bespreken aan welke eisen de rollator moet voldoen. Aan de hand van deze eisen kan een rollator bijvoorbeeld gekocht worden bij een thuiszorgwinkel of leverancier van hulpmiddelen.

Stichting ALSopdeweg! heeft rollators beschikbaar voor uitleen. Deze uitleen is kosteloos.

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.