Schoeisel

Laatst bijgewerkt op 21 maart 2018

Verminderde kracht in de handen of benen kunnen problemen geven bij het aandoen en dragen van normale schoenen. Diverse aanpassingen zijn mogelijk. Bespreek deze met de fysiotherapeut of ergotherapeut.

Verminderde kracht in de handen maakt het moeilijker om veterschoenen aan en uit te trekken. Aangepaste veters kunnen een oplossing zijn, zoals elastische veters, veters met knopen erin of ringetjes eraan. Vaak zijn schoenen met klittenbandsluiting praktisch.

Verminderde kracht in de voeten leidt soms tot minder stevig staan. Een stevige (leren of wandel-) schoen, met lage hak geeft extra stabiliteit. Soms zijn orthopedische inlegzooltjes aan te raden om de voet extra te ondersteunen.  Bespreek met de fysiotherapeut of ergotherapeut welke schoenaanpassing geschikt is.

Vergoeding

Schoenen en schoenaanpassingen worden niet vergoed met uitzondering van orthopedische schoenen en orthopedische zooltjes. Het is verstandig vooraf te informeren bij de ziektekostenverzekeraar. U heeft een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van uw revalidatiearts nodig.

Dyta Teule
  • fysiotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben fysiotherapeut bij het ALS behandelteam van het UMC Utrecht.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.