Doorverwijzing of second opinion bij het ALS Centrum Nederland

Laatst bijgewerkt op 12 februari 2019

ALS Centrum Nederland is hét expertise centrum op het gebied van zorg, onderwijs en onderzoek bij ALS, PSMA en PLS. Patiënten met verdenking op ALS, PSMA of PLS kunnen bij ons terecht na doorverwijzing of voor een second opinion.

Verwijzing

Als de neuroloog vermoedt dat er sprake is van ALS, verwijst hij of zij de patiënt vaak door naar ALS Centrum Nederland. Het ALS Centrum biedt ook de mogelijkheid voor een second opinion over de diagnose of over behandelmogelijkheden, hiervoor is een verwijzing van een neuroloog of huisarts nodig. De neuroloog (evt. huisarts) stuurt dan een verwijsbrief naar het ALS Centrum.

  • Faxnummer voor verwijzingen: 088 – 755 54 94
  • Telefoonnummer voor verwijzingen: 088 – 7551546

Diagnose

Er bestaat niet één test die ALS kan aantonen of uitsluiten. Voor het stellen van de diagnose is bijzondere expertise en ervaring nodig, zoals aanwezig bij het ALS Centrum. Wij hebben veel ervaring op het gebied van ALS, PSMA en PLS, en zeer vakbekwame neurologen en verpleegkundig specialisten in huis. Wij streven ernaar diagnoses in één dag te stellen. Daarnaast staan persoonlijk contact en goede nazorg bij ons hoog in het vaandel.

Na het stellen van de diagnose ALS verwijst het ALS Centrum de patiënt naar het dichtstbijzijnde ALS-behandelteam voor begeleiding en behandeling door een revalidatiearts, een in ALS gespecialiseerde fysiotherapeut, ergotherapeut, diëtist, etc.

Contact

Neem contact op met de polikliniek neuromusculaire ziekten via polinmz@umcutrecht.nl.

Vaste alt text
Prof. dr. Leonard van den Berg
  • neuroloog en hoogleraar Experimentele Neurologie, UMC Utrecht

Ik ben coördinator van het ALS Centrum en als hoogleraar Experimentele Neurologie verbonden aan het UMC Utrecht. Ik stimuleer internationale samenwerking vanuit mijn voorzitterschap van het ‘European Network to Cure ALS’ (ENCALS) en als coördinator van verschillende Europese onderzoeksprojecten op het gebied van ALS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.