Spalken voor de hand of pols

Laatst bijgewerkt op 21 maart 2018

Spalken kunnen de hand of pols ondersteunen. Ook kan een spalk helpen om de stand van de van de hand of pols zo goed mogelijk te houden.

In dit artikel worden er een aantal voorbeelden gegeven van spalken die door ALS-patiënten worden gebruikt. Patiënten kunnen samen met hun ALS-behandelteam kritisch kijken of dit voor hen meerwaarde kan hebben.

Polsbrace

Een polsbrace (polsspalk) kan de pols ondersteunen en beschermen.
Door baleinen in de palm van de hand, geeft de spalk meer stabiliteit aan de pols.
De spalk is verkrijgbaar in zowel links als rechts en is verkrijgbaar in verschillende maten.

handspalk1

Voorbeeld van een polsbrace

Rustspalk

Een rustspalk ondersteunt de pols en de handpalm. Deze spalk wordt op maat gemaakt door een orthopedisch instrumentmaker of door een ergotherapeut. Het doel van de spalk is om dwangstanden van de hand zoveel mogelijk te voorkomen. Patiënten dragen deze spalk vaak ’s nachts, zodat deze hen overdag niet hindert.

handspalk2

Voorbeeld van een rustspalk

Vergoeding

Er is een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van revalidatiearts nodig. De patiënt kan bij de zorgverzekeraar een lijst met gecontracteerde leveranciers opvragen. Met de machtiging van de revalidatiearts kunt u naar de leverancier.

Andere hulpmiddelen

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.