Spierzwakte en atrofie

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2019

Spierzwakte is kenmerkend aan ALS en PSMA. Hierdoor ontstaan problemen in bewegen en afname van de zelfstandigheid. Het is belangrijk om op tijd passende alternatieven te vinden zodat iemand mobiel en zelfstandig blijft. En om complicaties te voorkomen. 

De aantasting van de motorische neuronen door ALS en PSMA veroorzaakt onder andere spierzwakte. De spieren krijgen onvoldoende tot geen prikkels meer om aan te spannen. Hierdoor wordt de spier zwakker en dunner (atrofie). Hierdoor ontstaan verschillende problemen. De spieren raken steeds sneller overbelast bij gelijk blijvende activiteiten. Bepaalde bewegingen worden steeds moeilijker of onmogelijk om zelf uit te voeren. Doordat iemand met ALS/PSMA minder beweegt kunnen complicaties optreden. Gewrichten kunnen stijver worden en spieren korter.

Behouden spierlengte en beweeglijkheid gewrichten

De behandeling richt zich op onderhoud van spierlengte en van de beweeglijkheid (mobiliteit) van de gewrichten. Dit kan met mobiliserende oefeningen. Daarnaast kunnen spalken of orthesen gebruikt worden om de spierfunctie over te nemen (bijvoorbeeld een Enkel-Voet-spalk, een halskraag, een sling/mitella). Vraag de fysiotherapeut van uw ALS behandelteam om advies over oefeningen.

Hulpmiddelen om lang actief te blijven

Om de zelfstandigheid zolang mogelijk te behouden kunnen ook hulpmiddelen geadviseerd en/of op maat gemaakt worden (zie zelfverzorging, bewegen en communicatie). Het is belangrijk om bijtijds de hulpmiddelen aan de orde te stellen en te kiezen voor varianten die snel leverbaar zijn. Ook voor werken, vervoer en wonen moeten alternatieven en aanpassingen gemaakt worden (bijvoorbeeld computeraanpassingen en vervoersvoorzieningen).

Drs. Esther Kruitwagen
  • Coordinator voor implementatie innovatie in zorgnetwerk, ALS zorgnetwerk nederland en ALS zorg team, UMC Utrecht

Ik ben revalidatiearts in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht en doe onderzoek naar kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van patiënten.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.