Toilet met spoel- en föhninstallatie

Laatst bijgewerkt op 28 maart 2018

Een spoel- en föhninstallatie helpt bij het zelfstandig naar het toilet gaan wanneer je handen en armen niet goed kan gebruiken.

Een toiletzitting met spoel- en föhninstallatie wordt op de bestaande toiletpot bevestigd. Met een druk op de knop wordt het onderlichaam schoon gesproeid terwijl u op het toilet zit. Daarna blaast een föhn het onderlichaam met warme lucht droog. De sterkte van de waterstraal, de temperatuur van het water en de temperatuur van de lucht kunnen worden ingesteld.

Dit systeem kan een uitkomst bieden als je moeite hebt met bukken en buigen, achterwaarts reiken, gebruiken van de hand(en) en het houden van evenwicht.

De toiletruimte moet voorzien zijn van een elektriciteitsaansluiting.  Wanneer er een spoel- en föhninstallatie op het toilet zit, kan er geen douchetoiletstoel overheen gereden worden. Het is goed om samen met uw ergotherapeut te bekijken wat een handige manier is om het systeem te bedienen. Dit kan namelijk op verschillende manieren zoals met voetbediening of een licht bedienbare schakelaar.

Voorbeeld van een toilet(bril) met spoel- en föhninstallatie

Een spoel- en föhninstallatie voor het toilet kan aangevraagd worden in combinatie met een sta-op-hulp voor het toilet. Dit kan alleen als je ook moeite hebt met het zelfstandig gaan zitten en opstaan van het toilet.

Voordelen Aandachtspunten
Geen hulp nodig bij het schoon en droog maken Het proces van spoelen en föhnen duurt langer dan afvegen
Eigen tempo is in te stellen Soms nog hulp nodig bij het aantrekken van de broek
Warm water, warme lucht

Aanvragen van een spoel- en föhninstallatie

Een toilet met spoel- en föhninstallatie wordt als woningaanpassing aangevraagd bij de WMO. De WMO-adviseur stelt de indicatie of een dergelijke voorziening geïndiceerd is. De ergotherapeut kan inhoudelijk ondersteunen, de gemeente is verantwoordelijke voor de uiteindelijke keuze.

Zie ook WMO aanvragen bij de gemeente.

Gerelateerde artikelen:

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.