Toilet met sta-op hulp

Laatst bijgewerkt op 3 mei 2021

Wanneer een patiënt moeite heeft met het zelfstandig gaan zitten en opstaan van het toilet, dan kan een toilet met sta-op hulp of een verticale toiletlift een oplossing zijn.

Een toilet met sta-op hulp of een verticale toiletlift helpt bij het gaan zitten en overeind komen van het toilet. Het is een toiletzitting met vaste of opklapbare armleuningen en/of een rugsteun die wordt vastgemaakt op het toilet. De liften zijn elektrisch verstelbaar. De bediening zit in beide armsteunen verwerkt. Er zijn ook mechanische liften, maar vanwege de zwaardere bediening zijn deze in principe niet geschikt voor ALS-patiënten.

Verticale toiletlift

Een verticale toiletlift helpt de patiënt omhoog (verticaal verstelbaar). De patiënt moet vervolgens zelf gaan staan.

Toilet met sta-op hulp

Een toilet met sta-op hulp of opstatoilet helpt de patiënt omhoog en beweegt ook mee naar voren zodat de patiënt gemakkelijker gaat staan (diagonaal verstelbaar). De toiletzitting volgt de natuurlijke beweging van het lichaam tijdens het opstaan en gaan zitten.

Toiletzitting met sta-op mechanisme

Toiletzitting met sta-op hulp

Een sta-op hulp kan in combinatie met een spoel/föhn installatie aangevraagd worden. Dit kan als de ALS-patiënt een functiebeperking aan de armen en/of handen heeft en hierdoor moeite heeft met de zelfstandige toiletgang.

Wanneer er een sta-op hulp bij het toilet zit, kan er geen douchetoiletstoel overheen gereden worden.

Op de website Goedgebruik.nl staat een filmpje over het gebruik van een toilet met sta-op hulp.

Een prijsindicatie en voorbeelden van toiletzittingen met sta-op hulp staan op de onafhankelijke hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Aanvragen

Een verticale toiletlift of een toilet met sta-op hulp wordt aangevraagd bij de WMO als woningaanpassing. De WMO-adviseur stelt de indicatie voor deze voorziening. De toiletruimte in de woning moet voorzien zijn van een elektriciteitsaansluiting.

Meer informatie

Lees ook webartikelen van het ALS Centrum over andere hulpmiddelen:

Rinske Maathuis
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.