Om verslikken te voorkomen kan drinken verdikt worden met verdikkingsmiddel.
Vaak hebben ALS-patiënten eerst vooral moeite met het doorslikken van dun vloeibare dranken, zoals water, thee, koffie en frisdrank. Voor het drinken van deze dunne vloeistoffen is namelijk een zeer goede controle van de mondspieren nodig. Daar waar het bij het verslikken in een stukje brood nog mogelijk is op tijd te hoesten en weg te slikken, is dit met dunne vloeibare dranken veel moeilijker. Als de patiënt zich verslikt, komt de vloeistof komt op stembandniveau en mogelijk loopt de vloeistof richting de longen (aspiratie). De longen verdragen wel wat vocht en zijn in staat om dit voldoende af te voeren. Wordt er echter gedurende de dag met regelmaat geaspireerd tijdens het drinken, dan loopt de ALS-patiënt het gevaar een longontsteking te ontwikkelen.
Dranken kunnen verdikt worden met een verdikkingsmiddel. Vaak is een klein beetje al genoeg om betere controle te krijgen over het slikken. Denk dan bijvoorbeeld bij het mengen aan karnemelkdikte of, als slikken nog moeilijker gaat aan magere yoghurtdikte.

Voorbeeld van een verdikkingsmiddel is Resource Thicken Up Clear.
Als mensen moeite hebben met het toevoegen van verdikkingsmiddel aan een drank is het alternatief om dranken op een natuurlijke manier te verdikken. Er kan dan bijvoorbeeld gekozen worden voor smoothies of shakes, die met yoghurt of banaan of andere vruchten met stevig vruchtvlees, op een natuurlijke wijze worden verdikt met de staafmixer.
Bekijk ook kookboeken die helpen voeding aan te passen als gewoon eten niet meer kan.