Vitality studie

Laatst bijgewerkt op 29 maart 2018

Het ALS Centrum neemt deel aan de VITALITY-ALS studie (fase 3 onderzoek) van Cytokinetics, een farmaceutisch bedrijf in spierbiologie.

Het doel van dit onderzoek is de doeltreffendheid, verdraagzaamheid en de veiligheid van een experimenteel geneesmiddel, tirasemtiv te onderzoeken bij patiënten met ALS.

Het middel tirasemtiv is gericht op de spieren, met een potentiële impact op spierkracht en -functie. Tirasemtiv is een spierversterker, een snelle skeletspier troponine activator. De veiligheid van tirasemtiv is in de fase 2b klinische studie, de BENEFIT-ALS aangetoond. De nieuwe VITALITY-ALS studie zal worden uitgevoerd in meer dan 75 centra in Noord-Amerika en Europa.

De inclusie van deze studie is inmiddels gesloten. 

Studie opzet

VITALITY-ALS is een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie. Het effect van tirasemtiv wordt getest door het vergelijken van een groep patiënten die tirasemtiv krijgt en een groep patiënten die een placebo (‘nepmedicijn’) krijgt. Patiënten worden door middel van loting ingedeeld (randomisatie) in een van de groepen. Dit is de enige manier om te kunnen onderzoeken of een potentieel medicijn ALS kan afremmen en of er bijwerkingen zijn.

Resultaten

Lees over de resultaten van deze studie.

Drs. Tommy Bunte
  • onderzoeksverpleegkundige, UMC Utrecht

Als onderzoeksverpleegkundige begeleid ik ALS-patiënten tijdens (medicijn)onderzoeken daarnaast verzorg ik de administratie van deze onderzoeken. Met als doel een nieuwe behandeling/ de oorzaak te vinden voor de ziekte ALS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.