Wat kan een diëtist voor u betekenen?

Laatst bijgewerkt op 19 februari 2018

Een diëtist is specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Bij ALS doen zich vaak klachten voor die een relatie hebben met voeding, bijvoorbeeld eet- en drinkproblemen door een verminderde tong-, kauw- en slikfunctie. De diëtist helpt mensen met ALS om het lichaamsgewicht te behouden.

De adviezen van de diëtist zijn gericht op de vragen en klachten van de patiënt en de diëtist kijkt ook vooruit naar zaken die mogelijk in de toekomst gaan spelen. De diëtist maakt deel uit van het ALS-behandelteam. De adviezen van de diëtist en de logopedist sluiten op elkaar aan. Soms worden gezamenlijke consulten door de diëtist en logopedist gedaan.

Voedingsadviezen bij kauw- en slikproblemen

In de loop van de ziekte krijgen veel mensen te maken met kauw- en slikproblemen doordat de spieren in mond- en keelholte aangedaan raken. Afhankelijk van de vorm van ALS kunnen deze problemen vroeg of later in het ziekteverloop optreden. Wanneer eten niet meer vanzelf gaat, kan voldoende en de juiste voeding binnenkrijgen een probleem worden. Daardoor kan de inname van voeding en vocht verminderen en daalt het lichaamsgewicht van de ALS-patiënt. De ALS-patiënt valt dan af en de conditie kan dan onnodig verslechteren. Het is daarom belangrijk dat de patiënt zijn/haar gewicht in de gaten houdt door zich regelmatig (te laten) wegen. De diëtist geeft adviezen voor aanpassingen en aanvullingen in de samenstelling van de voeding, zodat de patiënt voldoende voeding en vocht krijgt.

Gewicht behouden

Bij ALS is het belangrijk dat patiënten niet afvallen. De diëtist beoordeelt of er voldoende voeding gebruikt wordt. Om conditie te behouden en (onnodige) bijkomende problemen te voorkomen is het belangrijk dat de patiënt voldoende voeding en vocht binnenkrijgt. De diëtist kan daarbij helpen met voedingsadviezen. Soms is het nodig om medische voeding of sondevoeding te gebruiken.

Ook het tegenovergestelde kan voor komen: gewichtstoename. Dit kan te maken hebben met verminderde lichaamsbeweging door de ziekte. De diëtist geeft adviezen over een volwaardige voeding zonder daarbij teveel aan te komen. Daarnaast kunt u met vragen die gerelateerd zijn aan voeding, zoals maag-darmproblemen, bij de diëtist terecht.

Lisa Mulder
  • diëtist, Revalidatiecentrum De Hoogstraat

Ik ben diëtist in het ALS behandelteam van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.