Wat doet de ergotherapeut?

Laatst bijgewerkt op 25 juni 2019

Een ergotherapeut begeleidt mensen met ALS, PSMA en PLS om beperkingen in hun dagelijkse activiteiten te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Het gaat erom dat de patiënt zo lang mogelijk kan blijven doen wat hij/zij wil doen.

Bij ergotherapie staan de dagelijkse activiteiten, die de patiënt belangrijk vindt, centraal. Een ergotherapeut zoekt samen met de patiënt naar oplossingen voor problemen bij deze dagelijkse activiteiten. Hij/zij kijkt naar de patiënt en zijn woon,-werk,- en sociale omgeving. De ergotherapeut komt bij de patiënt thuis om te analyseren welke hulpmiddelen en/of voorzieningen er nodig zijn.

De ergotherapeut maakt deel uit van het ALS-behandelteam. De ergotherapeut overlegt met de revalidatie arts, de fysiotherapeut, de logopedist en andere therapeuten.

De ergotherapeut ondersteunt de patiënten bij het behouden van zoveel mogelijk zelfstandigheid bij:

De ergotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij een goede zithouding en eventueel hoofdondersteuning.

Huisbezoek

De ergotherapeut kan op huisbezoek komen. Vaak is het huisbezoek gericht op in kaart brengen van de woning en het geven van adviezen op het gebied van mogelijkheden in de woning. Daarnaast kan het ook zijn dat een passing van een hulpmiddel  thuis plaatsvindt om te kijken of je met het hulpmiddel in de woning kan functioneren bv. een elektrische rolstoel.

Hulpmiddelen

ALS is een ziekte die tot steeds meer beperkingen leidt. De patiënt wordt zo goed mogelijk geïnformeerd over de gevolgen van de ziekte en over de beschikbare hulpmiddelen. Dit stelt patiënten in staat te anticiperen op veranderingen in het dagelijks leven. De ergotherapeut en de patiënt bespreken daarom ook de verwachte achteruitgang. Zo kunnen zij samen alvast nadenken over welke hulpmiddelen er over een tijd nodig zijn. Zodat de patiënt ook bij verdere achteruitgang zoveel mogelijk kan blijven doen.

Lees verder over het aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.