Wat doet de revalidatiearts?

Laatst bijgewerkt op 20 juni 2019

De revalidatiearts coördineert de activiteiten van het ALS-behandelteam. Daarnaast brengt de revalidatiearts de medische zorg die nodig is in kaart.

Patiënten met ALS, PSMA en PLS bezoeken regelmatig de revalidatiearts om de mogelijkheden en beperkingen als gevolg van hun ziekte te bespreken. Vervolgens bespreekt de arts de behandelmogelijkheden en verwijst naar de verschillende disciplines aanwezig in het gespecialiseerde ALS behandelteam, zoals de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist en maatschappelijk werker.

De revalidatiearts werkt nauw samen met de andere behandelaars: de huisarts, de neuroloog, de longarts/Centrum voor Thuisbeademing, maar ook met de thuiszorg en hulpverleners uit de eerste lijn zoals de eigen fysiotherapeut van de patiënt. De revalidatiearts en de paramedici in het ALS behandelteam zijn laagdrempelig bereikbaar voor vragen van patiënten en naasten.

De revalidatiearts onderhoudt contact met ALS Centrum Nederland. Het ALS Centrum biedt nascholing en symposia voor het hele team.

Lees meer

Drs. Esther Kruitwagen
  • Coordinator voor implementatie innovatie in zorgnetwerk, ALS zorgnetwerk nederland en ALS zorg team, UMC Utrecht

Ik ben revalidatiearts in het ALS behandelteam van het UMC Utrecht en doe onderzoek naar kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van patiënten.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.