Wat doet een logopedist?

Laatst bijgewerkt op 21 maart 2018

Een logopedist is gespecialiseerd in taal, spraak, adem en stem, kauwen, slikken en gehoor. Bij ALS-patiënten kunnen er problemen ontstaan in de communicatie door verminderde spraak of door verminderde kracht. Ook komen eet- en drinkproblemen voor door een verminderde tong-, kauw- en slikfunctie.

Spreken

De logopedist van het ALS-behandelteam is gespecialiseerd in ALS. De logopedist onderzoekt en begeleidt mensen met ALS die een verminderde spraakverstaanbaarheid hebben. De spraak- en ademfunctie gaan bij ALS langzaam achteruit. Patiënten kunnen leren hier anders mee om te gaan. Dit kan door aanpassingen in de manier van spreken, van ademen, maar ook, in een later stadium, door gebruik te maken van communicatiehulpmiddelen. De logopedist kan hierbij adviseren.

Slikken

Ook het kauwen en slikken komt bij de logopedist aan bod. Mensen met ALS kunnen zich makkelijk verslikken of hebben moeite om het speeksel weg te slikken. De logopedist biedt begeleiding bij het aanpassen van het slikken zodat de patiënt zo lang mogelijk veilig kan eten en drinken. Hierbij kan zowel gedacht worden aan aanpassingen van het eten en drinken als aan het aanpassen van het tempo.

Lees verder over communicatiehulpmiddelen

Carine Roos
  • logopedist, UMC Utrecht

Ik ben logopedist bij het ALS behandelteam van het UMC Utrecht. Binnen het project ALS Kennisplatform van ALS Centrum Nederland ontwikkel ik e-cursussen voor zorgverleners en geef ik trainingen voor thuiszorgmedewerkers.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.